Ивайло Пенев. Снимка: "Елана Фонд Мениджмънт"
fallback

Стоенето у дома повиши апетита за инвестиции. Това е валидно и за България, като имаме две основни причини за тези ръстове. Първата е това, че хората си стоят вкъщи и имат малко повече свободно време. Втората е, че волатилността на пазарите се повиши изключително много, което обикновено винаги води до по-голям интерес, коментира промяната на поведението на инвеститорите в последната кризисна година Ивайло Пенев, CFA, ръководител „Управление на активи“ и член на Съвета на директорите на „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт" по време на второто издание на „Инвестиционен навигатор 2021 г.“.

Това далеч не е единственият феномен, който се наблюдава. „Оформиха се форуми на дребни инвеститори, които в Щатите успяха да предизвикат сериозни движения при някои акции. Те дори успяха да донесат загуби за милиони на професионални инвеститори на обратната позиция“, заяви Пенев.

Интересна тенденция е и чувствителния спад на периода на държане на инвестициите в акции. Ако през 50-те и 60-те години на миналия век средно една закупена позиция се е държала по над седем години, след това трендът тръгва стремглаво надолу и по време на финансовата криза 2007-2009 г., той пада до под една година. „Последните месеци отново виждаме наистина много къси периоди на държане, които са по-близо до шест месеца, отколкото до една година. „Обикновено прекомерното търгуване е една отличителна черта на поведението на дребните инвеститори. Не можем да пропуснем интереса и към криптоактивите“, посочва финансистът.

Не на последно място най-логичните инвестиции за дребните инвеститори – взаимните фондове – се радват на силен интерес. Статистиката и в световен мащаб, и в България, както и в „Елана фонд Мениджмънт“, показва много голям интерес. Процесът в България до голяма степен е ускорен и от плановете на големите ни банки да спрат да предлагат срочни депозити. Тези депозити от години не предлагат атрактивна доходност, но това вече започва да се променя с доста сериозни темпове, коментира инвестиционният експерт на управляващото дружество на „Елана“.

По думите му движенията на пазарите като че ли говори, че всичко е „цветя и рози“. „Юни приключи с рекордни нива за редица водещи борсови индекси, като дори позаспалият роден индекс SOFIX регистрира солидни ръстове в последните 6-12 месеца. Конкретно през второто тримесечие огромна част от широките активи, в които може да се инвестира, са на плюс, като водещи са акциите и суровините. Всички основни борсови пазари са на плюс за полугодието. Поглеждайки в различните сектори в САЩ, 10 от 11 основни сектора записват ръст, като само комуналните услуги са леко надолу“, отбелязва Ивайло Пенев.  

Според него това са сигнали, че страхът вече е изчезнал. „Като добавим, че икономиките по света се възстановяват сравнително добре и централните банки нямат никакво желание да намаляват стимулите, старата поговорка на Wall Street „Да не се борим с Федералния резерв“ си остава с пълна сила“, обясни той.

На преден план пред инвеститорите отново е темата за инфлацията. Тук финансистът използва друга стара поговорка, че ако нещо е в новините, значи вече отминава. „Миналата година коментирахме, че през второто полугодие на годината над 2/3 от борсово търгуваните международни суровини са били във възходящ пазар. Още тогава ние в „Елана“ се позиционирахме за идваща инфлация. Едва последните месеци тя започна масово да навлиза и в разговорите на хората. Затова има и много логично обяснение. Март и април миналата година имаше разпродажби на всякакви инструменти, тоест една година назад те са били на едни много ниски нива и промените в проценти започват да изглеждат стряскащо, защото оттогава те само растат. Оттук нататък да заложим, че една година напред инфлацията ще се ускори, това значи, че тези суровини биха имали още по-големи скокове в цените, отколкото през последната една година“, коментира Пенев.

Това например за петрола означава, че той трябва да поскъпне с нови 100 долара, а една такава цена, ще го отведе до нови рекордни стойности. „Няма невъзможни неща, но според мен е доста малко вероятно. Много ми е странно да кажа, че съм на едно мнение с централните банки, че поне през тази година пиковете на инфлацията, ако не сме ги видели през последните един-два месеца, ще ги видим през следващите един-два месеца“, смята той.

Въпросът кой печели и кой губи от инфлацията зависи от темпа на ръст на доходите и това на какво ниво са спестяванията. Възвръщаемостта върху спестяванията е не по-малко важна за това дали можем да спечелим от инфлацията или парите ни ще се обезценяват.

„Акциите са инвестицията, която консистентно носи реално нарастване на покупателната възможност. Инвестициите в акции са рискове само в краткосрочен план, а в дългосрочен план, основният риск е да не си инвестирал. За да може да спечелим дори от появата на инфлация, трябва да имаме по-дългосрочно мислене“, категоричен е финансовият експерт.

Целият анализ четете в Investor.bg тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback