Снимка: БГНЕС

Икономиката на Европа е заплашена от допълнителни големи ограничения, поради недостига на материали и натоварвания вследствие на нарастващите цени на суровините и междинните продукти. Само преди няколко седмици производствените компании очакваха облекчаването на пазарите на доставки през втората половина на 2021 г., но това все още не е очевидно за много важни продукти.

Независимо дали става дума за дървен материал, стомана или пластмаса, газ или метанол - за почти всички групи суровини компаниите очакват допълнителни увеличения на цените в двуцифрения процентен диапазон, показва проучване сред 1000 европейски компании, проведено от базираната в Щутгарт консултантска компания Horvath в началото на юли, с което разполага германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Дървесината – скъпа, както никога досега

Най-рязкото поскъпване на суровините е регистрирано за дървесината, която сега е два пъти по-скъпа в сравнение с септември 2020 г. И не се вижда край: „На всеки два до три дни цените на суровината се коригират нагоре. Северна Америка и Китай определят тенденцията, където цените вече са с една трета по-високи от тези в Европа“, казва експертът по цените на Horvath Данило Зата.

За дървесината анкетираните производители очакват увеличение с до 33% до края на годината.

Стоманата: запасите са изчерпани

По отношение на така важната гореща стомана цените на тон са се повишили с 60 процента от началото на годината. Индустрията очаква допълнително увеличение от до 18 процента до края на годината. Все още ограниченото предлагане се сблъсква с клиенти, които почти са изразходвали запасите си, но които внезапно изпитват сериозна нужда от стомана поради рязкото нарастване на световната икономика.

Чиповете: автомобилната индустрия продължава да страда

Преди няколко месеца германската автомобилна индустрия имаше очаквания, че недостигът на полупроводници ще намалее през втората половина на 2020 г. и че производството на автомобили няма да се забавя толкова силно. Но надеждите се топят, както показват последните оценки от най-важния германски индустриален сектор.
Прогнозата на VDA отпреди няколко дни гласи, че продажбите на автомобили в Германия ще нараснат само с три процента до три милиона автомобила. Преди това индустрията очакваше ръст от осем процента.

В момента автомобилната индустрия е притеснена от ситуацията в Малайзия, където огнищата на коронавируса нарушават производството на чипове.

Вижте още по темата в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase