Снимка: БГНЕС

Туроператорите могат да кандидатстват до 20 юли за държавна помощ, с която да възстановят на клиентите си суми за пътувания, неосъществени заради пандемията, съобщават от Министерството на туризма.

Държавната помощ е с общ прогнозен бюджет от 6,5 милиона лева. Тя е насочена към туроператори, които са претърпели щети от невъзстановени средства от техните доставчици на услуги, и които същевременно са длъжници на своите клиенти.

Още по темата

Безвъзмездните средства по схемата ще се разпределят пропорционално. Тяхното усвояване е спрямо броя на одобрените кандидати и реализиране на оборот за всеки кандидат в размер на до 15 на сто от оборота без ДДС през 2019 година Те обаче няма да са повече от дължимата сума към клиенти за неосъществените пътувания.

С въвеждането на правилото за определяне на праг на размера на помощта до размера на щетите се цели да не се допусне финансиране на печалба с държавна помощ и да не се допусне туроператора да получи необоснован висок размер на помощта, отколкото е размера на понесената щета.

Подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път до 20 юли.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase