Снимка: БГНЕС

602 чужди компании са написали писма за намерения за инвестиции за пет седмици. Това съобщи служебният министър на икономиката Кирил Петков на брифинг в министерството.

По думите му потенциалът в тях е за 32 млрд. лева, но колко ще станат факт, ще видим в бъдеще. Резултатите са от инициативата за съревнование между търговските ни представители по света да представят страната ни на външните пазари.

Министърът заяви, че е изненадан от големия брой на писмата и че очакванията му били за не повече от 300.

129 писма са с директни намерения за инвестиции, със заявен интерес са 218, а 255 писма са за сътрудничество.

"След като имаме толкова желаещи фирми да инвестират в България, сега трябва да реализираме и голям част от тях да станат реални инвестиции. Още в събота ще можем да обявим една от тях като директна инвестиция в нашата страна. Тогава ще подпишем и меморандум", каза икономическият министър.

Намеренията на европейска компания са да строи завод за електромобили извън София.

Изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев смята, че чуждестранните инвестиции могат да се използват като рекламни кампании на България в чужди държави.

Служебният министър на икономиката показа дипломата си от Харвардския университет в отговор на въпрос за появили се твърдения за нередности около завършеното от него образование.

Завършил съм в топ 10% на моя клас, заяви той.

В Харвард се е обучавал две години, пълната магистърска програма от 2005 до 2007 г. От 900 човека съм бил в топ 90-те студента на моя випуск, каза още Кирил Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase