Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Едновременно съществуване на национални и децентрализирани дигитални валути ще е много трудно. Централните банки са доста агресивни, когато става въпрос за намеса в техните действия. Ако те имат дигитална валута, криптовалутите са конкуренция, която трябва да бъде избутана. Такова мнението изказа Борис Петров - собственик на FXTrading и финансов анализатор в Admirals, в ефира на предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

Водещата криптовалута биткойн е под натиск от април насам, когато беше достигнала рекорден връх от близо 65 000 долара. По-рано тази седмица биткойн премина под границата от 34 000 долара и докосна 28 800 долара, с което изтри ръста си от началото на годината.

Борис Петров е на мнение, че главна причина за спада е свръхкупеното състояние на биткойн.

"Този пазар беше изключително пренаселен, което вещаеше корекция. Тя обаче съвпадна с натиска от страна на регулаторите, които в развиващите се пазари са със сериозен дял при биткойн. Видяхме особено силен натиск в Китай, Индия, Турция".

От думите на госта стана ясно, че властите в Китай имат ресурсите и лостовете да притиснат до стената криптопазара.

"Китай пусна в тестова фаза своя дигитален юан, който е директна конкуренция на сегашните криптовалути. Пекин започна с действията. Най-големият доставчик на машини за копаене на крипто Bitmain преустановява своите продажби".

Друга тема от разговора бе свързана с това как ще се развие криптопазарът през лятото и до края на годината.

"В момента имаме сигнали, че удряме дъно между 28-29 000 долара за брой. Отскочихме преди няколко дни от тази зона. Не може да се говори за ентусиазъм, настроенията остават доста негативни около този пазар. Причините са натискът от страна на регулаторите, спиране на помощите за безработицата, както и индикациите, че се доближаваме до висока инфлация. Слизането до 20 000 долара е най-вероятният сценарий", прогнозира той.

"Ако натискът от страна на регулаторите продължи и си припомним 2018 г. когато биткойн загуби 85% от стойността си, трябва да очакваме на нива около $10 000. При подобряване на фундаменталната картина, може да видим отскок около $20 000 за брой", допълни още гостът.

Борис Петров коментира, че е необходимо да се намали волатилността при тези активи, за да започнат по-традиционните инвеститори да припознават криптовалутите.

Целия разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase