fallback

В навечерието на Световния ден без тютюнопушене 31 май Европейската комисия публикува проучване на Евробарометър, представящо отношението на европейските граждани към редица въпроси, свързани с тютюнопушенето. Общата цел на проучването е да се направи оценка на разпространението и модела на употребата на тютюн и електронни цигари, излагането на тютюн на обществени места, да се проучат причините за тютюнопушене и да се помогне за набелязването на мерки за намаляване на броя на пушачите в ЕС.

Последното проучване на Европейската комисия (ЕК) установява, че вейпингът успешно помага на хората да се откажат от пушенето и че правителствата трябва да се застъпват за използването на вейпинга като алтернатива на цигарите.

Докладът на Евробарометър, който събира мненията на 28 228 души от 27 страни от Европейския съюз и Обединеното кралство, посочва, че броят на пушачите в ЕС и особено във Великобритания е намалял значително, тъй като хората са преминали на електронни цигари.

Констатациите на Евробарометър подкрепят проучването на Агенцията по обществено здраве на Англия - Public Health England, че електронните цихари са около 95% по-малко вредни от горимите и че са помогнали на 50 000 пушачи в Англия да откажат цигарите.

Нараства броя на научните доказателства за ефективността на електронните цигари като средство за отказ от пушенето

Друго изследване на Университета в Куинсланд, Австралия пък установява, че електронните цигари са с 50% по-ефективни от никотин-заместващата терапия и с над 100% по-ефективни от плацебото.

В момента Кралският австралийски колеж на общопрактикуващите лекари препоръчва електронните цигари като лечение от втора линия в подкрепа на отказването от тютюнопушенето, но в светлината на нашите констатации тази препоръка може да бъде преразгледана.“, уточнява водещият автор д-р Гари Чан.

По думите му все по нарастващите доказателства в световен мащаб трябва да бъдат използвани за по-добро информиране относно политиките за електронните цигари и да се използва техния потенциал за прекратяване на епидемията от тютюнопушенето.

Електронните цигари намаляват излагането на канцерогени в белите дробове

Електронните цигари, които доставят количество никотин, подобно на това в цигарата, са свързани с намалено тютюнопушене и намалена експозиция на основен химикал или канцероген в тютюна, причиняващ рак, дори при едновременно пушене, показва проучване на университета Вирджиния, САЩ: Penn State College of Medicine and Virginia Commonwealth University (VCU).

„Когато пушачите, които се  интересуват от начин да се преборят с тютюнопушенето, получават електронна цигара с никотин, която съдържа количество като в горимата цигара,  те са по-склонни да постигнат значително намаляване на токсичните вещества, свързани с тютюна, като и по-ниски нива на издишан въглероден оксид", обобщават учените.



Д-р Катрин Скот, изпълнителен директор на британската организация за изследване на рака в Йоркшир Yorkshire Cancer Research, казва, че "ако не насърчаваме хората да се откажат от пушенето чрез електронни цигари, пропускаме чудесна възможност. Времето е сега."

Във Великобритания електронните цигари се подкрепят като най-популярното средство за отказ от тютюнопушене. „Установихме, че използването на алтернативни формули за употребата на никотин може да има положително въздействие върху намаляването на щетите от тютюнопушенето, а също и върху контрола върху тази тютюнева епидемия“, казва Хейзъл Чийзман, изпълнителен директор в Action on Smoking and Health (ASH), който отбелязва, че "други държави в момента изучават същия подход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Bond

преди 2 години

Вейпинг...??? WTF?

fallback