Снимка: Pixabay
fallback

Само 43 месопреработвателни предприятия у нас имат разрешение да слагат  на продуктите си логото на стандарта „Стара планина”, въпреки е на страницата на Агенцията по храните има списък с 80 предприятия с право да работят по правилата. Част от тях обаче са прекратили договорите си.

Стандартът гарантира високо качество на месните продукти, но спазването му не е задължително, съобщават от браншовата организация.

Преди повече от 10 г. беше въведен стандартът „Стара планина“, за да направи видими за потребителите онези компании, които влагат в колбасите си месо вместо соя и други протеинови заместители.

Стандартът определя изисквания и за максималното количество на използвана сол и други добавки при колбасите.

Разрешението за използването му се дава след съответни проверки от Агенцията по храните.

С годините беше утвърдена практика в детските градини и училищата да се предлагат само местни продукти създадени "Стара планина".

Интересът от колбасарските фирми към стандарта беше променлив през годините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 години

Тези стандарти БДС и Стара планина не гарантират високо кчество. Те гарантират някакво качество, ако се спазват. В сравнение с продуктите по БДС от педи 1989 година, сегашните не стават за ядене. Нали ви е ясно, че сегашният БДС не е онзи БДС от преди 1989 година, а е нагоден според изискванията на мутрите производители. Същото е и със Стара планина.

7

Анонимен

преди 3 години

А ми пишете ги тези предприятия ,бе ,стига с тия дъвки и локуми ,уж че се вземат мерки народът да се храни здравословно ,а в същото време му..т..ри..те ,дето превзеха пазара на храни с протекциите на властта продължават да пробутват евтини от..ро..ви на високи цени ...Ковидът не е толкова страшен - той просто намира приемник в разбитите от лоша храна органи..Един доктор не е излязъл да каже високо- СТИГА сте тровили народа с тези измислени храни,а пък иначе реват да се пазим ,че системата е зле

6

Анонимен

преди 3 години

Какъв стандарт бе. За да има стандарт първо трябва да има животни за месо. Къде са животните. По времето на бай Тошо имахме 5 милиона крави телета бикове. Във всяко населено място имаше краварник. Прясното мляко го събираха в специални камиони и го закарваха в млекопреработвателните предприятия. Сега да виждате камиони за събиране на мляко. Няма няма и да има. Бухат памово масло и сухо мляко и ви го продават за истинско. Тровят ви овцееее. В магазините всичко е отрова. Заслужавате да ви тровят.

fallback