Снимка: Bulgaria ON AIR


Една година след сблъсъка ни с коронавируса, интересът към темата за умните градове се увеличава, а какво се промени през изминалата една година по отношение на технологии и иновации и  има ли България място сред умните градове бяха сред темите на първото издание на тазгодишната конференция на Investor.bg Knowledge City.

Заради коронавируса хората започнаха да прекарват повече време в домовете си и да обръщат внимание на това как да ги направят умни, обръщаха внимание на това по какъв умен начин да се придвижват от едно място на друго, така че да бъдат по-защитени, обясни Бойчо Попов, главен редактор на сайта-организатор Investor.bg.

По време конференцията стана ясно, че София е поела по пътя към превръщането в умен град, а този процесът  продължава с въвеждането и на новата безконтактна билетна система

„Желанието ни е безконтактната карта, с която са снабдени голяма част от жителите на града и гостите както от страната, така и от чужбина, да се превърне в безконтактен билет, елиминирайки необходимостта от други носители като хартиени, картонени и други пластмасови носители“, обясни Васил Димитров - изпълнителен директор на една от големите компании за мобилно банкиране у нас, който беше един от участниците в дискусията.

Според директора на общинското предприятие Софияплан - архитект Любо Георгиев, би трябвало скоро да забравим хартиеното билетче. „През тази система ще можем да отчитаме пътникопотоците, тоест да разберем трафика от хора, ползващи градския транспорт - как, каква му е динамиката в града, във времето също“, обясни той.

Основен помощник за практическата реализацията на тази система е 5G мрежата, коментира на Knowledge City и Мартин Филев, мениджър „ICT решения и иновации“ в един от големите телекоми у нас. Той обясни, че  внедряването на такава мрежа може да бъде много полезно, но е изправено пред големи предизвикателства, които тепърва трябва да бъдат решени.

Конференция Knowledge City е първото събитие, организирано на новата стрийминг платформа Investor Media PRO. На 22 март от 14:15 ще се проведе и второто дигитално събитие на Knowledge city. В неговия фокус ще бъдат иновациите в града, както и важността на взаимовръзката между бизнеса, общината и гражданите.

На дигиталното събитие ще бъде излъчено и ексклузивно за Knowledge city интервю с кмета на белгиийския град, който спечели приза „Европейски град на иновациите“ за 2020 година.  Дигиталното събитие може да се гледа на живо на investormediapro.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase