В краткосрочен план почти всяко намаление на данъците, зависи как е проектирано, може да стимулира икономиката. Ако данъците за бизнеса бъдат намалени и това го финансирате с по-ниски пенсии, от това растежът няма да се увеличи. Преобладаващият консенсус е, че когато от намаляването на данъците печелят най-богатите 10%, това няма положителен ефект в дългосрочен план, но ако намаляването на данъците е проектирано така, че от него да спечелят 90% от хората с най-ниски доходи, това ще доведе до по-силен икономически растеж в дългосрочен план и до повече работни места. Това обясни Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.
 
Според Павлов намаляване на данъците и преразпределението на данъчната тежест може да е една от посоките, в които да се мисли с цел стимулиране на икономиката. 
 
"Има твърде голяма несигурност пред перспективата за икономиката на България през 2021 г.", каза главният икономист на УниКредит Булбанк. 
 
Кристофор Павлов обясни, че има две основни причини за несигурността.
 
"Едната е, че се намираме в края на един политически цикъл, а втората е, че ходът на икономиката ще зависи и от хода на пандемията. Възстановяването до предпандемичните нива може да се очаква още в средата на 2022 г. Самата 2022 г. ще бъде много различна, защото тогава ще започне да действа планът на Европейския съюз от следващо поколение и ние имаме големи надежди, че той ще окаже необходимата подкрепата на икономиката. Според нас през 2022 г. и 2023 г. икономическият растеж може да се окаже някъде между 4% и 4,5%". 
 
Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Коментари Напиши коментар

34

Кристофор Некадърни

преди 1 година

Плосък данък няма, смотаняко. При такъв данък ще убиете точно хората, които работят по на 2-3 места за по-добър живот на семейството си. Прогресивен подоходен данък е крайна мярка. Защо банкерчето не поиска по-високи данъци за мезонети, къщи за гости, затворени комплекси и др. привилегии на управляващана мафия? Защото ги финансират и печелят от тях, мръсниците.

33

Анонимен

преди 1 година

Данъчната система няма да се справи с подоходно облагане, а необлагаемият минимум трябва да се вземе отнякъде. Трябва сериозни административни реформи, за да проработи това,а тука никой не иска да ги направи.

32

God

преди 1 година

Няма данъчна система, която има за цел да облекчава доходите на най-бедните. Данъците се събират, за да се финансира държавата, а не да се прави социална политика през тях. Ако у нас под най-бедни се разбират работещите на МРЗ, то единственото облекчение за тях е въвеждане на необлагаем минимум. Средната класа е двигателят на икономиката, а не бедните. Целта е бедните да влязат в средната класа като ги квалифицираш и осигуриш възможности за бизнес и оттам и нови работни места.