Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

За да привлича иновации и да бъде конкурентоспособна в новата технократска ера, в която навлиза Европа на България й трябва смяна на модела. Това заяви Иван Михайлов, председател на управителния съвет на Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Гостът започна разговора, изяснявайки желанието на БРАИТ за национално представителство и бъдещите действия, които организацията ще предприеме с оглед на тези планове.

„Ние кандидатствахме по процедурата за признаване като национална представителна работодателска асоциация, но с решение на Министерски съвет не сме признати за такава“, заяви Михайлов и обясни, че БРАИТ ще обжалва това решение.

"Тръгнахме по този път с идеята да бъдем партньори и да подадем ръка, както на останалата работодателски организации, така и на правителството. Така чрез нашата експертиза ние всички заедно да работим в един много критичен момент за нашата държава, защото следващите 5 до 7 години са изключително важни за България да се позиционира на картата на високотехнологичните инвестиции“, обясни гостът пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Иновации се търсят постоянно и виждате че вече няма ясни разлики между автомобилните и ИТ компаниите“, каза още Иван Михайлов.

На въпрос на водещия защо големите автомобилни производители не инвестират в България Михайлов отговори, че „нашият модел е изчерпан и той трябва да се смени“.

По тази причина БРАИТ е представила на правителството проекти в 35 направления за иновации, които да подобрят конкурентоспособността на страната. Образование, технологичен трансфер и връщане на добри специалисти от чужбина, са част от факторите, върху които страната ни трябва да се концентрира, обясни Михайлов.

Целият разговор вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 3 години

Фирмите да си сключват договорчета със студенти 2-3 курс, да им плащат стипендия като да им работят 5 години след дипломиране, да им плащат добре, за да не си загубят инвестицията в кадрите.

7

Анонимен

преди 3 години

Бизнесмените да не се правят на утрепани, а да инвестират в материална база и КВАЛИФИКАЦИЯ на кадрите си, не да ревът, че няма такива.Да си хванат новозавършили инженери, да си ги обучат за оператори на роботизирани машини, както правят фирмите на запад, а не да ревът, че държавата т.е.ние трябва да платим за обучението на кадрите им.

6

V

преди 3 години

В момента най вишата технология е етериум ;) Постоянно топи разликата с биткойна и по всичко личи че това ще е новата световна валута. При биткойн 39 к ЕТН 1200 .А сега при биткойн 37 к ЕТН 1400 $ .В началото на годината беше с капитализация едва 26 милиарда а сега 163 милиарда .Как ви се струва а ??? Дори ООН ползва ЕТН при международни транзакции .А за специалистите си ги прави всеки мениджър .Но дори и те вече не са важни. Важени са само маркетинга и рекламата .В нови продукти все повече е ре

fallback