Агенцията по рекламата във Великобритания ще разследва Ryanair след като авиокомпанията реши да рекламира евтините си полети за лятото със слогана "ваксинирай се и тръгвай". Близо 1600 души са подали оплакване срещу рекламата.

Банерът на на уебсайта на авиокомпанията съдържа изображение на спринцовка и бутилка с надпис "ваксина", заедно с лозунгите "резервирай лятото", "ваксините идват" и "jab&go", придружени от промоции за бюджетни полети.

Говорител на ASA заяви пред CNN, че жалбоподателите възразяват, че рекламата "подвеждащо предполага, че ваксината ще бъде успешно разпространена сред населението до пролетта/лятото и че дотогава ограниченията за пътуване няма да се прилагат". Те също така намират рекламата за "обидна и безотговорна": "Според тях тя банализира ефекта на пандемията върху индивидите и обществото", добавя той.

ASA започна официално разследване на авиокомпанията и ще публикува констатациите "след време", заяви говорителят.

От Ryanair все още не са коментирали обвиненията.

Ваксинацията вече започна в Европа и в САЩ, но вероятно е по-голямата част от населението да трябва да чака месеци, преди да получи своята доза от ваксината. За гражданите на други страни чакането може да бъде още по-дълго.

Авиационната индустрия е силно засегната от пандемията, като авиокомпаниите се опитват да примамят клиентите да пътуват на фона на законовите ограничения за пътуване и нежеланието на хората да летят.

Много авиокомпании вече са фалирали, а отчетите за печалбите и загубите за третото тримесечие на 2020 г. разкриват степента, до която останалите авиокомпании са осакатени от пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase