Снимка: БГНЕС

Трейдърите, търгуващи с турски лири, наказани от срива на валутата с 25% през тази година, се осмеляват да повярват, че 2021 г. ще бъде различна, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган ги изненада с обръщането си към ортодоксалната политика, съобщава Bloomberg.

Последната валутна криза в Турция завърши с решението на Ердоган да уволни управителя на централната банка, последва оставка на зет му като финансов министър и сериозно повишаване на лихвените проценти.

Тези стъпки помогнаха на лирата да отчете своята осма поредна година на спад, но сега инвеститорите искат доказателства, че промяната на посоката е нещо повече от временна маневра.

Сривът на лирата илюстрира неприятно последно десетилетие за Турция, по време на което политическите сътресения и грешките в политиката подкопаха доверието в икономиката, която е оценявана на 750 милиарда долара.

За да подкрепят потъващата валута, турските банки са продали повече от 100 милиарда долара само тази година, показват данни на Goldman Sachs Group Inc. Валутата се търгува на най-ниското ниво от 8.5793 лири за долар на 6 ноември. На 31 декември 2010 г. пък стойността й беше 1.5439 лири за долар.

Преминаването към по-ортодоксална парична политика вероятно ще продължи още известно време, тъй като няма много други опции, а не приближават избори, смята Виктор Сабо от Aberdeen Asset Management в Лондон. Според него обаче ако ситуацията се нормализира, винаги има риск от обрат.

Най-скорошното отслабване на лирата беше предизвикано от изненадата, която централната банка поднесе на инвеститорите през октомври, като задържа лихвените проценти без промяна, вместо да ги повиши. Ердоган се фокусира върху растежа и създаването на работни места и многократно разтърсва местните пазари с нестандартното мнение, че по-високите лихва причиняват по-високи темпове на инфлация.

След като лирата спадна до рекордно ниско ниво в началото на ноември, промяната в икономическия екип на Ердоган я подкрепи с 10% в рамките на няколко дни. Въпреки това турската валута е напът да запише най-лошия спад тази година сред развиващите се пазари след аржентиското песо.  

Лирата се търгува с минимално изменение в сряда сутринта на ниво от 7.8241 лири за долар.

Продължението четете на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase