fallback

Асоциацията на индустриалния капитал в България поиска подкрепа за последното тримесечие за авиосектора в размер на 150 млн. лв. Асоциацията предлага мерките за затворените бизнеси да се прилагат и за този сектор.

Парите да са от заделен от бюджета планирания дефицит с последната актуализация. Към тях, пренасочените от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 156 млн.лв за затворените бизнеси, би доближила по размер, съотнесен към БВП, страната ни до добрите европейски практики, смятат от АИКБ.

Организацията е изчислила, че спадът на приходите в гражданското въздухоплаване спрямо 2019 г. достига до 80-85 на сто, а постоянните разходи, които са специфични за авиационния бранш, се запазват, а експлоатационните – при изпълнението на полети, дори се увеличават, заради снижаването на риска от заразяване в самолетите.

Асоциацията предлага още бизнесите със спад над 40 на сто да се подпомогнат за частично заплащане на непокритите фиксирани разходи.

Спадът на приходите от продажби според организацията е по-обективен критерий от това дали дейност на предприятие е преустановена с акт на държавен орган, тъй като същото предприятие може да извършва и други дейности, които не са спрени и чрез тях да има по-малък и дори никакъв спад на приходите.

Затруднени са и търговските обекти, тясно свързани с туризма, както и хотелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 3 години

да фалират, нали се готвят да отказват пътуване на хора без ваксини

5

Анонимен

преди 3 години

За авиосектора или за работещите в него? Или тях кучета ги яли, важното е бизнесът да лапка

4

Анонимен

преди 3 години

aaa...neka da si piat na rahat vodata, alkohola, parfumite...

fallback