Снимка: БГНЕС

През месеците, които иначе се характеризират с ограничаване на продажбите в основния сезон на отпуските или в края на градинарския сезон, индустрията на DIY (направи си сам) отчита добри резултати в Европа. Тенденцията със сигурност се дължи главно на липсата на възможности за пътуване през странната 2020 г., но проучванията също така ясно показват новото желание за „направи си сам“.

На всичко това обаче скоро може да се сложи край, поне за България. Очаква се докрая на седмицата правителството да ревизира мерките след 21 декември.

По-рано във вторник от Сдружението на заведенията в страната призоваха за незабавно отваряне на всички затворени със заповед на министъра на здравеопазването бизнеси и обявяване на правилата, при които ще работят. От сдружението настояват забрани за работа да се въвеждат само и единствено за всички сектори, които не обхващат стоките от първа необходимост.

Но докато в повечето страни от ЕС магазините от типа "Направи си сам" (DIY) се считат за съществени магазини и са изключени от блокиранията, това не е така в България и при евентуално затягане на мерките може да се стигне до затварянето им. Което би било нелогично, защото тези магазини също са особено важни поради нуждите на потребителите от спешни ремонти и подобрения в дома (отопление, ВиК, електричество, заключване и пр.), особено когато голяма част от населението остава вкъщи.

Едно евентуално пълно cпиpaнe нa бизнeca - и тo тoчнo пpeди пpaзничния ceзoн, би нaнecло нeпoпpaвими и дългoтpaйни щeти и върху цялата икономика. Като цяло тъpгoвиятa нa дpeбнo генерира огромен дял за икономиката, а в Coфия cпopeд cĸopoшнo изcлeдвaнe нa ИПИ тoзи ceĸтop cъcтaвлявa нaд eднa пeтa oт иĸoнoмиĸaтa, генерирайки 19 млpд. лв. пpeз 2019 г. И понеже никой сектор не е самостоятелен сам по себе си, може да се очаква и „ефект на доминото“ върху поддоставчиците и производителите. Те може да са принудени да намалят разходи и работни места, което може да се отрази негативно и на потребителското настроение.

Смисъл би имало не пълното затваряне на бизнесите, а балансиран и гъвкав подход, по подобие на взетите в европейските държави решения.

Как е в Европа и в скандинавските страни четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase