Снимка: БГНЕС
fallback

Киносалоните ще фалират, ако не получат подкрепа от държавата, а всяка помощ в тежката ситуация може да се окаже животоспасяваща за бранша. Това съобщи пред БНР председателят на Управителния съвет на АБК Божидар Илиев.

Вчера представители на Асоциацията на българските киносалони са се срещнали с министъра на културата Боил Банов. Той е проявил разбиране, но по думите му "културното ведомство никога не е било сред "богатите" министерства".

Божидар Илиев припомни, че кината бяха затворени още на 8 март тази година. Дистрибуторите на филми спряха разпространението до началото на юли. Без нови заглавия в афиша киносалоните са останали без приходи, а си имат постоянни разходи.

"Съобразили сме се с въведените заповеди. В момента няма действащо кино", подчерта Божидар Илиев. Според него тежкото положение е за всички салони, независимо от големината и местоположението им.

От АБК неколкократно са се обръщали за помощ към правителството. Много от салоните имат данъчни задължения и това е пречка да се кандидатства по мярката 60/40.

"Ние сме в единственият сегмент от културата, където ДДС върху билетите е в пълен размер и това е сред изключенията в Европейския съюз. Вече сме в ситуация да се молим за каквато и да е помощ", обясни Божидар Илиев.

Той посочи и примера в някои европейски държави, където при въздържане от разпространение на американски заглавия, националните филмови центрове са реагирали с родни проекти за подсилване на зрителския интерес. У нас обаче, за съжаление, киносалоните не са били подкрепени по този начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 3 години

По 10 лв. билет за кино... Да си фалират! Аз на кино не съм стъпвал от 2005 г. когато дори 5-те лева, които дадох за билет ми се видяха много. Прожекциите им са пред 10-тина зрители, дори на касови филми и се чудя що за *** трябва да си, за да държиш такива цени на билети

12

Анонимен

преди 3 години

Като се съобразявате с *** заповеди - умирайте! На еволюцията малодушни мишки не са нужни!

11

Сузи

преди 3 години

Те и без пандемията пак ще си фалират..

fallback