Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Всяка пета кръчма е вдигнала цените с до 10% в сравнение с миналата година. Това показва анкета, проведена сред 968 собственици на ресторанти и барове, членове на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията, съобщи "Труд".

Увеличение на цените с до 20% има при по-малко от 5% от кръчмите и ресторантите, а с цели 30% по-скъпо е само в броени заведения в страната. 68,6% от анкетираните казват, че цените са запазени в сравнение с миналата година, а 10% декларират намаление.

Половината от заведенията в България имат спад в оборота си в сравнение с миналата година с между 40 и 50 на сто. 23,8% от тях декларират спад до 50%, а 25,1% - до 40%. До 30% спад имат 17,6%, а до 20% - 19,4%. Малък процент - 6,8% казват, че оборотът им е същият, а лек ръст декларират 7,3%.

В същото време, според 51,6% от собствениците доставните цени на стандартните консумативи - ток, заплати и осигуровки, без разходи за дезинфектанти, са увеличени с до 10%. Според 34,4% повишението е до 20%, според 12,4% - до 30%. Останалите смятат, че увеличението е над 40%.

До 200 лв. на месец са допълнителните разходи за дезинфектанти, маски, шлемове и т. н. за 61,9% от анкетираните. До 500 лв. на месец дават 30,5% от заведенията. Между 6 и 2 на сто е делът на анкетираните, заявили разходи по това перо в размер до 1000 лв., 2000 лв. и над 2000 лв.

Намалението на ДДС за заведенията от 20% на 9% среща масова подкрепа от собствениците, но много от тях са на мнение, че доставките също трябва да бъдат обложени с по-ниската ставка. 64,9% смятат намаленото ДДС за изключително правилно решение, което трябва да остане като постоянна мярка. 28,1% са доволни, но според тях с намалената ставка трябва да се облагат и доставките на ресторантите. 2,3% посочват, че не са регистрирани по ДДС, 3,1% казват, че са работили в сивия сектор, но вече са „на светло”, а 1,6% признават, че укриват налози.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 3 години

Едноичният режим на Тиквата смаза всякакъв вид бизнес в тая клета територия!За да оцелеят криво-ляво хората са принудени да вършат всякакви мошеничества.

17

Зозо

преди 3 години

Ох котьооо, чакай да приемем еврото да видите тогава голямата секира. Ще ревете като деца, но връщане няма

16

ШибиРиби

преди 3 години

Ми то друг бизнес освен кръчмарския и kypварския в бг има ли? Ся густо кръчмарите обедняха. човек като тръгне от град на град само билбордове с кебапчета скара и шкембе чорба и всички едни и същи само имената балканска скара, шопска скара, родопска скара, тракийска скара да виеба и скарите, *** български народ нищо друго не умее освен да опече една мръвка на скара.

fallback