Снимка: Pixabay
Спадът в цената на долара заплашва да сложи край на почти десетилетие преднина на валутата спрямо основните валути, пише Bloomberg TV Bulgaria
 
Търговско-претегленият доларов индекс на Deutsche Bank - показател за валутата спрямо най-важните търговски партньори на САЩ, се понижи. По този начин се преустанови тенденцията от 2011 г., а това може да бъде важен сигнал за мечи настроените инвеститори. Индексът отчете спад с над 1% този месец на фона на отслабващото търсене на активи убежища, продължаващото рали при рисковите активи и изместването на фокуса към валути като еврото и юана. 
 
Силата на долара преобладаваше през по-голямата част от последните 10 години. Търговско-претеглената кошница от валути се повиши с над 40% след достигнатото дъно през 2011 г., като отбеляза пик през март, когато опасенията около пандемията бяха най-високи. Въпреки това много анализатори очакват валутата да отслабне на фона на опитите на глобалната икономика да се възстанови от пандемията. 
 
"Вероятно ще видим ситуация, в която еврозоната и Азия ще могат да отворят икономиките отново по-бързо, отколкото САЩ", смята Питър Кинсела, Union Bancaire Privée. - Обикновено доларът има тенденция да отслабва по време на периоди на глобално икономическо възстановяване". 
 
Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase