Снимка: Pixabay

С около 30% по-слаби добиви на пшеница очакват зърнопроизводителите в страната тази година. Средната изкупна цена за тон от новата реколта е около 300 лв., съобщиха от Софийската стокова борса.

Още по темата

85% от зърното вече е прибрано, но климатичните условия през зимата и пролетта са провалили голяма част от площите, съобщи Костадин Костадинов от браншовата асоциация, цитира от БНР

"В тези райони са измерени паднали валежи от първи септември до първи март около 20-30 литра на квадратен метър. Това говорим за цяла есен, за цяла зима и пролетта. Това е 10 пъти по малко от нормалното. Говорим за района на Добрич, района на Силистра, Бургас, Карнобат, Ямбол", обясни той.

Така очакваното количество произведена пшеница тази година е малко над 4 милиона тона при повече от 6 милиона през миналата година. Качественото българско зърно вече се експортира през пристанищата за износ заради по - високите цени. На Софийската стокова борса сделките се сключват на сравнително постоянни цени, които няма да доведат до поскъпването на брашното и хляба.
 

Коментари Напиши коментар

4

анонимен

преди 1 година

До Симо И ОСВЕН ТОВА ИМА МНОГО ХОРА КОИТО СА СИ ДАЛИ ПОД АРЕНДА ЗЕМИТЕ И СЪОТВЕТНО ЩЕ БЪДАТ ОЩЕТЕНИ С РЕНТАТА НЕЗАВИСИМО, ЧЕ СА УСВОИЛИ СУБСИДИИТЕ КАТО 100% ПЕЧАЛБА. НА ПЪРВО МЯСТО ВИНАГИ СТОИ АЛЧНОСТТА.

3

Симо

преди 1 година

Това зърно ли е? Всичко е бъкано с ПРЗ и хляба и всички зърнени продукти. Крупните земеделци изсипват и пълнят земята с тонове ПРЗ за повече продукция и не ги еня за това, че тровят някого. Етническата на българското село Танева още по- малко. Важното е, че милионите субсидии ще си ги вземат.

2

Анонимен

преди 1 година

Хляб отдавна не се прави с български брашно, то се изнася а се внася евтино фуражно с подобрители.