Снимка: БГНЕС
fallback
Няма обективни причини цените на имотите във Варна да падат, освен ако предлагането не се увеличи. Това стана ясно по време на експертната онлайн дискусия, организирана от Imoti.net, за жилищния пазар във Варна.
 
Около 40% от офертите за продажба и 30-40% от купувачите на имоти във Варна са се оттеглили заради пандемията. Търсенето вече се възстановява след отмяната на повечето ограничения, но възстановяването на предлагането върви по-бавно, коментира Теодора Димитрова, председател на борда на директорите на компанията за имоти ЕРА България.
 
Пазарът в региона обаче се изправя пред някои рискове заради структурата на местната икономика, която е зависима от туризма, търговията и транспорта – сектори, които бяха силно засегнати от пандемията. В тази връзка предстои да разберем дали имотният сектор ще се възстанови, или потребителите ще останат консервативни.
 
Нагласата у купувачите е за спад на цените и това въздържа някои от продавачите да изкарат офертите си на пазара, подчерта Димитрова. По думите й около 40% от офертите са били оттеглени от продавачите през март и април. Такъв е и процентът намаление сред купувачите.
 
Още през май обаче купувачите са започнали да се връщат на пазара и търсенето бързо се е възстановило до нива почти колкото преди здравната криза.
 
Димитрова подчерта, че се променя и търсенето на купувачите, които се интересуват много повече от къщи извън Варна. Тази тенденция е била видима и през миналата година, но пандемията е накарала хората да помислят за дом, в който да могат да се изолират, но не и да стоят затворени. Според нея това ще повлияе пазара през цялата 2020 г.
 
Строителството също продължи дейността си като един от основните сектори, които внасят ДДС, данъци и осигуряват работни места, а и чисто технологично се работи на открито и на дистанция, коментира Георги Шопов, председател на управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи.
 
Ще има ли спад в цените?
 
По думите на Димитрова в момента се наблюдава договаряне на средно 10% отстъпка от офертната цена. По думите й в последните години ръстът на цените на жилищата във Варна е бил от порядъка на 8-10% годишно и е нормално в тези условия да се забави.
 
Строителните предприемачи най-бързо реагират на промени в пазара. Частните собственици най-трудно се адаптират, посочи тя.
 
Според Георги Шопов няма обективни причини цените да падат, ако предлагането не се увеличи. В кризи цените на имотите и златото се качват, защото са сигурни активи за финансите на хора и институции, посочи тя.
 
За момента предлагането е по-слабо от търсенето, като търсенето се концентрира и върху сегмента ново строителство, посочиха и двамата. 
 
Шопов подчерта, че и тромавата процедура за издаване на разрешителни за строеж спъва ръста на предлагането. По думите му пълната и електронизация на процеса ще позволи по-прецизно спазване на сроковете и ще въведе повече прозрачност, което в крайна сметка ще доведе до ускоряване на предлагането.
 
Що се отнася до наемите на жилища във Варна, в момента има корекция на цените с около 100 лева средно, отчете Теодора Димитрова. Много от жилищата, заети от студенти, се освободиха, тъй като те вече не са във Варна заради пандемията, подчерта тя. Отделно се наблюдава и процес, при който имоти, които по принцип се дават за нощувки, излизат за дългосрочно отдаване под наем, което увеличава предлагането.
 
Какви са тенденциите при кредитирането, какви са рисковете пред пазара - четете тук
 
През юли предстои да се проведе юбилейното пето издание на Годишните награди на Imoti.net, които оценяват постиженията, коректността и добрата репутация на компании и експерти в сектор недвижими имоти. То се осъществява с генералното партньорство на Пощенска банка, подкрепата на Националната асоциация на строителните предприемачи и ЗАД „Армеец“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback