Снимка: БГНЕС
fallback

Поредният законопроект за раздвижване на "спящите акции" на Българската фондова борса (БФБ) застрашава частната собственост и дейността на инвестиционните посредници. Това мнение изрази Милена Ангелова, главен секретар на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Ангелова инициативата точно в този момент да бъде публикуван подобен проектозакон, който съдържа всички пороци на предишните концепции, буди недоумение.

Oще по темата

"Идеята да се изземат акциите на хора, които не са упражнявали правата си в изминал период, не е основателна. Преместване в държавен фонд на тези акции нарушава договора за функционира на ЕС и движението на свободни капитали, Конституцията, принципите на правовата държава и разпореждането с лична собственост", обясни тя.

"Неразбиерамо е как в условията на пандемия гражданите извън България могат да бъдат принудени да дойдат в областните центрове у нас, за да уредят правата за унаследяване на акциите", каза още Ангелова.

ОТ АИКБ призовават тези права да бъдат уреждани по-лесно и евтино, освен това апелират за електронна идентификация.

Ангелова коментира и темата за промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК), според които фирмите ще набират до 3 млн. евро капитал на БФБ, без да внасят проспект. Според нея при предварително предвидения праг от 8 млн. евро не е ясно защо той е снижен до 3 млн. евро.

Още от разговора - във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 3 години

Акциите не са ли поименни, да издирят собствениците или техните наследници и да им предложат да ги изкупят или нещо такова.

fallback