Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Затворените търговски обекти търпят огромни загуби. Все по-често по централните улици на столицата се виждат обяви за отдаване под наем.

Извънредното положение и ограничителните мерки нанесоха пореден удар на търговците на столичната лица "Граф Игнатиев". След ремонта, който продължи година и половина, много магазини към момента са затворени, а някои дори празни.

Рубен Лазарев е собственик на книжарница в района, която е затворена. По думите му причината е социалната отговорност.

"Отворените магазини няма как да генерират оборот при положение, че клиентите им са под карантина, т.е. - едно от двете е излишно. Правителството е оставило вратичка малкият бизнес сам да прецени дали да се самозатвори или не, за да не бъде обвинявано в липсата на помощ", посочи Рубен за Bulgaria ON AIR.

Книжарницата се справя с разходите, включително и с наема, защото в момента работи с поръчки. Една от пицариите в района също изпитва затруднения, но работи в рамките на позволеното. Основният приоритет в момента е запазване на персонала и покриване разходите.

Все пак има много търговски обекти, които стоят празни. Все още не може да се открои тенденция за фалити, смятат експертите.

"Обектите, които към днешна дата са свободни на "Граф Игнатиев" и на други търговски локации, са обекти, които се отдават от доста дълго време, не са плод на мерки на правителството", смята брокерът на бизнес имоти Данислав Тенинчев.

Наемателите и собствениците на търговски обекти преговарят с идеята за облекчаване на условията за времето на извънредно положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase