Според препоръките на СЗО и десетки западни учени, спиртът е най-ефективното средство срещу вирусите с царски имена като COVID-19. В същото време по аптеките няма дезинфектанти или ако ги има, те са на цени от 10 лв. за 100 мл.

Огромният недостиг е предпоставка и за огромната спекула. Политиците говорят за тавани на цените. Забранява се износ. Прокуратурата и МВР предупреждават за арести на фармацевти. В същото време тези, които имат капацитет да произведат милиони литри, стоят на "ръчна спирачка".

Парадоксът е, че в България има достатъчно производители на земеделски спирт. Петте български компании имат общ капацитет да произвеждат около 360 тона чист спирт (над 95 об. % алк.) на денонощие. За седмица тези 5 завода могат да произведат над 2000 тона (над 2 000 000 литра) спирт, достатъчен за производството на близо 3 000 000 литра дезинфектанти, които да покрият нуждите на пазара от подобни продукти за следващите 2-3 месеца напред.

Като данъчни складове, производителите на спирт имат право да търгуват със спирта само наливно или като продукт за консумация, след платен акциз и залепен бандерол.
Така те са принудени да продават своята продукция на посредници, които имат регистрация като производители на жизнено важните продукти. Самата регистрация според сложните национални и европейски процедури отнема около година. Посредниците товарят цените с надценки без да имат дори нужния производствен капацитет, за да задоволят нуждите на пазара.

От 10 000 литра спирт на месец  преди обявяването на извънредното положение в България, спиртоварните вече произвеждат до 1 000 000 литра на месец, но фирмите за дезинфектиращи средства не могат да догонят тези обеми. Така суровина има, а краен продукт - не.

Досега държавата е показала, че може да действа бързо и разумно в условията на криза, особено по отношение на българския бизнес, например бързата изработка на маски и защитни облекла. Сега подобна мярка може да бъде приложена и към препаратите за дезинфекция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase