"Турски поток" ще увеличи позицията на Русия в Европа. От една страна това представлява нов път на доставка на руски газ, а от друга страна - този проект представлява нова регулаторна среда. Това и още по темата коментира Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Партньорството между България и Гърция в сектор енергетика касае предимно изграждането на гръцкия интерконектор и терминала за втечнен газ в Александруполис. Първият проект е вече във фаза строителство".

"Това влияе много добре на диверсификацията на газ. Един от факторите за енергийната сигурност е именно диверсификацията", допълни Кънев.

Газовата връзка между България и Гърция е от значение, както и това как тя влие на цяла Югоизточна Европа.

Кънев посочи, че в тази връзка България да стане входна точка, а също и място, където може да се търгува - говорейки за реализирането на газовия хъб.

За това, че регистрираната в Белград руска компания Infrastructure Development and Construction ще бъде подизпълнител на български участък от "Турски поток", гостът каза, че става дума за това "Балкански поток" да се построи по-бързо. "В момента доставките на руски газ се изменят предвид силната конкуренция на хъбовите доставки в Западна Европа. Цената на газа е ниска и това повлия на доставките на руски газ", уточни Кънев.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase