Търговско-промишлената палата към китайското посолство ни потърси с молба да съдействаме за превоза на хуманитарна пратка със защитни маски, които трябва да се транспортират до Китай. Това и още по темата коментира Росен Моллов, Куик Карго България, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Преди 3 седмици ситуацията около коронавируса бе доста изострена и това принуди много въздушни превозвачи да преустановят полети към Китай, а транспортирането на такъв тип пратка се оказа проблем. За да може да превозим тези средства максимално бързо, се обединихме с колеги от куриерския бизнес", коментира Моллов.

"Благодарение на тяхното съдействие успяхме да транспортираме пратката", заяви още той.

"Редица страни в Европа участваха в транспортирането на пратки с маски за Китай, тъй като там е епицентърът на вируса", заяви Димитър Стефанов, Куик Карго България.

Той допълни, че за Китай предимно са изпратени защитни облекла и продукти от първа необходимост.

Моллов изтъкна, че голяма част от маските са изпратени обратно за Китай, който е основен производител на подобен вид медицински изделия. Според него има недостиг на този вид продукт.

"Затварянето на определени пътни артерии в Италия или прилагането на карантинни мерки от правителството ще ограничат достъпа на превозни средства. Съответно транспортната логистика за различни стоки от и за Италия ще бъде затруднена, а това ще се отрази на цените и ще доведе до загуби на определени индустрии".

Стефанов коментира, че в случай, че кризата с коронавируса продължи още няколко месеца, ще има сериозни последствия за търговията.

"Безспорно очакваме увеличение на цените на продукти от първа необходимост от Китай, тъй като това ще са едни от най-масово търсените стоки", коментира Моллов.

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase