Снимка: БГНЕС
fallback

Мрачни чувства се разпространяват в средите на германския елит, докато дългосрочните последствия от Brexit започват да си проличават. От 27-те страни членки на Европейския съюз (ЕС) Ирландия изпитва най-големи страхове от излизането на Великобритания от икономическата общност.

А Германия вероятно заема втора позиция по този показател. Това е така не само защото Brexit променя оставащата структура на ЕС, а защото променя и ролята на Берлин в блока – нещо, което Германия се опитва да избегне от близо половин век, пише Андреас Клут в анализ за Bloomberg.

Европейската интеграция, която започна през 50-те години на миналия век, бе начин за Западна Германия да се отърве от националистическото си и военно минало. Окупирани от три от силите на Антихитлеристката коалиция, Западна Германия не е имала пълен национален суверенитет, така че не е изпитвала притеснения от обвързването с Брюксел.

За да задвижи европейския проект, Берлин е разчитал на различни форми на подкрепа от тези страни. За да се изградят структурите, които впоследствие формират ЕС, Франция е имала важна роля.

Но под управлението на президента Шарл дьо Гол Франция е виждала бъдещето на Европа по различен начин. Погледът на Париж е включвал помирение с Германия, но и запазването на надмощие над „англосаксонските сили“. Това са били САЩ и Великобритания, другите две сили, от които Западна Германия е имала нужда.

САЩ са осигурявали защита на Западна Германия от Съветския съюз и са следели за запазването на международния ред. От друга страна, Великобритания е била по-малката версия на САЩ на Стария континент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

...

преди 4 години

От тази статия реших, че получавам инсулт. Нишо не се разбира, не знам другарката Анисия, какво е искала да напише ама някой да прати линейка да я провери дали е жива, че инсулта май е там. Толкова некадърно написано нещо отдавна не бях чел.

31

СПАРТАК

преди 4 години

НАЙ - ПОСЛЕ СКОРО ЩЕ СПРЕТЕ ДА ПОКАЗВАТЕ ТАЗИ ПРОТИВНА БАБИЧКА ТУКА. ПИСНА МИ ОТ НЕЯ И НЕЙНИТЕ ДАЛАВЕРИ.

30

Анонимен

преди 4 години

Германчугите залязоха... изтърваха автомобилния сектор, в който бяха сила... с тия еко-превземки. Набърбуцаха ЕС с тарамбуки, които не работят. Въобще - в много погрешна посока се развиват. Аз не виждам добър изход от ситуацията. Освен да подпалят пак Осиенцим и да разкарват на едно еко-та и тарамбуки, а после да се възстановяват две-три десетилетия...

fallback