Снимка: flickr

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че вчерашното повишаване на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от търговци на ел. енергия от Румъния и Унгария.

Достигнатата цена е 123,57 лева на мегаватчас.

Оказало се, че вчера съседните на нас борси в Румъния и в Унгария са приключили своите търгове с няколкочасово закъснение.

Увеличеното търсене е покачилоцената, тъй като техният стремеж е бил на всяка цена да купят количествата енергия, които са им били необходими, обясни енергийният министър за Радио "Фокус".

Теменужка Петкова каза още, че същия ден и производството на ел. енергия от възобновяеми енергийни източници е отчело сериозно намаление.

Конкурентоспособността на българския бизнес е една от нашите най-важни задачи и приоритети, коментира още Петкова, като се присъедини към твърдението на българската индустрия, че цената на електрическата енергия е един от основните компоненти, който формира себестойността на произвежданата продукция.

Тя уточни, че през годините Министерство на енергетиката осъществява много добър диалог с бизнеса. Правилният път е към пълна либерализация на електроенергийния пазар у нас, добави министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase