Снимка: Pixabay
fallback

Германия и Франция дадоха старт на общия им проект за изграждане на огромен завод за производство на батерии. Двете членки на ЕС анонсираха плана на Европа на стойност 5 млрд. евро, като целта е да се конкурира капацитета на Tesla, съобщи Bloomberg TV Bulgaria. Ключовите части за електрическите превозни средства в момента се доставят от Китай.

Министерството на икономиката и енергетиката на Германия съобщи, че европейските държави имат за цел да достигнат азиатските си конкуренти, които доминират в производството на батерии. Половината от стойността на електрическите превозни средства се съставя от клетките на батерията и допълнителните електронни устройства.

Заводът в базата на Groupe PSA-Opel в Кайзерслаутерн, Германия, ще носи името Automotive Cell. Цената му е близо 2 млрд. евро и ще работи съвместно с фабрика, която се намира в Северна Франиция.

"Германия и Франция искат да създадат най-добрите и устойчиви батерии в Европа", коментира министърът на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер в изявление от Берлин в петък.

Двете фабрики заедно ще струват около 5 млрд. евро, добавяйки капацитет на 48 гигаватчаса батерии.

Цялата статия можете да прочетете ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Одисей

преди 4 години

"Двете членки на ЕС анонсираха плана за изграждане .." И министър Алтмайер прави изявления че Ако се говори за китайската икономика, тези същите говорят за протекционизъм, там държавата субсидирала това или онова производство. А защо в настоящият случай тези две държави се месят в икономиката? Един вярва в Господ, друг е убеден атеист, друг е будист, мюсулман и т.н. А друг вярва в принципите на пазарната икономика, правилата на ЕС, просперитета на ЕС като цяло. А аз ?Лично моя работа!

20

Анонимен

преди 4 години

Няма лошо, но аз си предпочитам Модел 3 ;)

19

K.m

преди 4 години

До Велика ФранцияБе ти във Франция бил ли си последното десетилетие? Каква мода Каква култура? Тя изгуби идентичноста си още преди Швеция.(по мода никога не е можела да се сравнява с Италия) Ядрените и реактори са най-старите , със най-голям риск от авария в цяла Европа. Колкото до армията и-където посочат Сащ , на там тръгват.

fallback