Снимка: БГНЕС

Малко преди рекордното увеличение на стойността на акциите на Tesla фондът за публични инвестиции (PIF) продаде голяма част от своите акции (99,5 процента) на производителя на електрически атомобили, пише Investor BG.

Саудитският държавен фонд през третото тримесечие на 2019 г. все още притежаваше 8,12 милиона акции, докато в момента разполага само с 39 000 акции. След текущото рали акциите биха стрували повече от 7 милиарда долара. Все още не е ясно защо суверенният фонд се е отказал от по-голямата си част от 4,9-процентовия си дял в Tesla.

Преди година и половина имаше подозрения, че саудитците възнамеряват да помогнат на Илон Мъск в краткотрайните му усилия да свали Tesla от борсата. След появата на медиен материал, в който се казва, че фондът е изградил дял за около 2 млрд. долара в компанията, главният изпълнителен директор Мъск написа в Twitter, че има „осигурено финансиране“ за изкупуването на компанията, както и за свалянето й от борсата.

Тази публикация обезпокои саудитските мениджъри на фонда относно публичността, свързана с тяхната роля.

Недоволството им идва от това, че Мъск е описал преговорите си с фонда чрез публикация в блога си от август 2018 г. Също така е използвал преговорите като оправдание за твърдението си, че е намерил финансиране за делистването.

Цялата статия можете да прочетете ТУК
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase