Снимка: Pixabay

Втория по големина пазар на акции в света претърпя сериозни разпродажби на акции заради притеснението, че смъртоносния вирус в Китай ще продължи да се разпространява, пишат от Bloomberg TV Bulgaria.

Индексът Shanghai Composite се срина с 2.8%, като това е най- голямата загуба от 30 години насам и доста драматичен начин да се приключи Лунната година. Акциите на повече от 90% от 4-те хил. компании в континенталната част на страната поевтиняха, като бяха изтъргувани обеми от над 20% от обичайните средни нива. Чуждестранни инвеститори продадоха книжа на стойност 1.7 млррд. долара. Юанът отслабна с 0,4%, а фючърсите върху държавните облигации поскъпнаха до най-високото си ниво от 2016 г. досега.

Напрежението в страната е в следствие на новия смъртоносен вирус, който уби 17 души и зарази стотици. Коронавирусът се появи за пръв път преди три седмици в град Ухан в централната част на Китай. Градът е с 11 млн. жители, което е повече от населението на лондон или Ню Йорк. Общественият транспорт, самолетите и влаковете в града са спрени.
 

Цялата статия можете да прочетете ТУК
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase