Снимка: flickr
fallback

В момента едва 2-3 процента от потребявания ток в страната е произведен от водните електрически централи.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев каза пред БНР, че най-големите ни язовири са пълни 60-80 на сто, като водата в тях вече повече от половин година умишлено се поддържа на тези нива.

"Годината беше много суха и не знам каква ще бъде следващата година, ако се случи още една такава суха пролет, сухо лято, за нас е важно да можем да съхраним голяма част от водния ресурс, тъй като той е изключително важен за сигурността на електроенергийната система. Отделно, първото предназначение на водните ресурси е да могат да се ползват за питейни нужди", посочи той.

Цачев допълни, че освен резерви от вода, страната ни има мощности, които може да използва при необходимост, и във въглищните централи.

В момента у нас се внася ток от Румъния, Турция и Сърбия, тъй като там цените са по-ниски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Анонимен

преди 4 години

От голям износител на електроенергия станахме държава вносител, Това е успех които успяхме да постигнем благодарение на десетки корумпирани чиновници и политици .

23

от 48

преди 4 години

Б.оклукчийския бизнес това е бъдещето на българския бизнес в момента.

22

до 47

преди 4 години

Не забравяш ли един бизнес, Китай , Индия се отказват от бизнеса с изземване на ***, но България иска тази нищя от пазара и се включва в нея .

fallback