Снимка: Pixabay
fallback

Политиката на премиера Наренда Моди преди 2 години успя да помогне за 8- процентния растеж на икономиката и имаше изгледи Индия  да се превърне превърне в един от основните двигатели за икономическия растеж в световен мащаб, пишат от Bloomberg TV Bulgaria.

Стагфлацията в момента обаче заплашва индийската икономика, която скоро ще достигне най- слабия си растеж за повече от десетилетие на фона на ускоряващата се инфлация над целта на централната банка заради по- високите цени на храните. Друго предизвикателство е и социалното вълнение срещу нов закон за гражданството.

За справяне със забавянето има няколко варианта. Намаляването на правителствените приходи и разтегнатия бюджет ограничават обхвата на фискалната подкрепа. В същото време изненадващото ускорение на инфлацията при потребителските стоки до 7,35% през месец декември и потенциалната заплаха от по- високи цени на петрола затвориха вратата за евентуални по- нататъшни лихвени намаления от централната банка.

След публикуването на данните за инфлацията, държавните облигации поевтиняха. В същото време доходността по 10-годишните държавни облигации нарасна с 10 базисни пункта до 6.7% във вторник, което е най-значителният ръст от началото на декември.

Цялата статия можете да прочетете ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

До 6Мниго? Хъх... Инфи няма нищо освен един тек.съпоет. Свястното си взе H1-B визите и се изнесе.

11

Анонимен

преди 4 години

До 10Дай им 8% годишен ръст в продължение на 25 поредни години и ще си говорим пак...

10

WC

преди 4 години

То и в бг много хора имат външни тоалетни, а голям процент от останалите, дори и да имат вътрешни, пак не уцелват.

fallback