Архив: Булфото
fallback

Общо 42 чуждестранни работници от Украйна, Молдова, Армения и Руската федерация са наети през зимния сезон в хотели в Пампорово, съобщиха от Инспекцията по труда в Смолян.

За пореден сезон хотелиерите в курорта ангажират по условията за временна заетост чужденци от трети страни, заради недостига на български кадри в определени професии.

Туристическите работници от страни извън ЕС се наемат за сервитьори, бармани, администратори, камериерки, помощник- готвачи. Част от тях пристигат на същите работни места за пореден сезон. Сред наетите от Украйна и Молдова понякога има и чужденци с български произход, за които езиковата бариера се оказва лесно преодолима, уточняват хотелиери.

Наемането на кадри за временна заетост от страни извън ЕС решава донякъде проблема с недостиг на работници в туризма и се избягват сътресения около зимния сезон, обяснява Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация "Родопи" и заместник-кмет на Чепеларе.

Готвачи и сервитьори са най-търсените кадри преди началото на зимния сезон, съдейки по заявките на хотелиери от курорта, твърдят от Българо- германския център за професионално обучение в Смолян. В центъра в момента се провежда курс с 22 бъдещи готвачи. За останалите професии от туризма няма особен интерес за квалификация и обучение, въпреки постъпващите питания от хотелиери и работодатели, твърдят от Центъра. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

Жорката

преди 4 години

А заплатите там са буквално нищожни под минималната за страната карат ги хората да работят по 12часа и без почивен ден и накрая не им ги дават. Пълни мошеници нищо общо с морето.

23

Анонимен

преди 4 години

За това ходим на почивка в чужбина!

22

Лондончанин

преди 4 години

Aбе, като имам предвид , че DNES bg се чете основно от българи в чужбина и съответно коментарите са от там. .се чудя: Аджеба ..какъв е процента на интелигентните българи работещи в чужбина? Не изглежда да е голям съдейки по висотата на коментарите , което пък говори добре за процента интелигентни хора останали на родна почва. Като се върна искам красиви и интелигентни хора около мен. От другите- с лопата да ги ринеш тука

fallback