Снимка: Pixabay
fallback

Швейцарски учени от Федералната политехническа школа в Цюрих (ETH Zurich) създадоха 18- каратово злато, което наподобява пластмаса, съобщи Нова ТВ. Плътността на новооткритото злато е почти 10 пъти по-ниска от тази на обикновеното.

Новото откритие ще отвори нови възможности за часовниковата индустрия, като значително ще намали теглото на корпуса с хронометри.

Познатото ни до сега 18- каратово злато се състои от 3/4 злато и ¼ мед, и има плътност 15 г/куб. см. А новият метал, създаден в цюрих, е с плътност 1,7 г/куб.см. За постигнатия резултат, учените са използвали протеинови влакна и полимерен латекс, като по този начин ще се образува матрица, в която се вмъкват дискове от златни нанокристали.

„В допълнение, светлото злато съдържа безброй миниатюрни джобове въздух, които не се виждат с просто око“, изтъква Центърът за изследвания и обучение в Цюрих.

Учените разказаха за своя успех на своите изследвания в статията. "Това злато има свойствата на пластмасата", каза пред репортери професорът от ЕФА в Цюрих Рафаеле Мазенга.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 4 години

Швейцарски алхимици превърнаха пластмасата в злато.

17

Щерю

преди 4 години

В нашата БАН пък могат милиони левове да ги превръщат във въздух!

16

Жик-так

преди 4 години

Сега едни человеци, ке си тургат златни зъби щот евтинджос...

fallback