Снимка: архив, БулФото

Възникването на експлоатационни събития в АЕЦ "Козлодуй" през 2019 година не е повлияло върху безопасността.

Не са били регистрирани промени в радиационната обстановка в района на централата и превишаване на допустимите нива на облъчване на персонала и населението, обявиха от Агенцията за ядрено регулиране.

През 2019 г. в АЯР са били докладвани 4 експлоатационни събития - едно на V-ти блок и три на VI-ти блок. Две от събитията на VI-ти блок са били свързани със задействане на технологични защити.

Другите две са били свързани с изключване на главни циркулационни помпи, след задействане на технологични защити, стана ясно на брифинг.

Събитията в ядрената централа са били свързани с оборудване, предназначено за нормална експлоатация на блоковете, нямащо пряко отношение към ядрената безопасност и радиационна защита. Те не са довели и до нарушаване на каквито и да било предели и условия за експлоатация, предаде БТА.

Всички събития са оценени "Под скалата/Ниво 0" по седемстепенната Международна скала за ядрена и радиационни събития (ИНЕС), което ги определя като събития без значимост за безопасността.

За всички тях са извършени анализи от АЕЦ "Козлодуй", за да се изпълняват мерки за предотвратяване на повторното им възникване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase