Снимка: Reuters

Джан Мин, ръководител на китайската делегация в Европейския съюз заяви, че политиките на ЕС за ограничаване на достъпа на китайските компании до Европа ще възпре инвестициите, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe, цитирано от агенция "Фокус". Плановете за намаляване на чуждестранните инвестиции и 5G мобилните мрежи могат да предизвикат обратно действие, заяви Джан по време на интервю и предупреди, че страните от ЕС трябва да „спазват принципите на мултилатерализма и свободна търговия“.

„Моите колеги и аз сме силно ангажирани да насърчаваме сътрудничеството между Китай и ЕС, така че следя развитието с интерес и притеснение“, каза Джан. „Отношенията на Съюза предизвика подозрение у много китайски предприемачи, работещи в Европа“, добави той.

Това е на фона на нарастващото напрежение между двете страни. ЕС обяви Пекин за „системен конкурент“ в началото на тази година. И двете страни се обвиняват взаимно за бавния темп на преговорите за нов инвестиционен договор.

ЕС се опитва да засили правилата за сигурност на компании, които предоставят 5G мрежи, като Huawei. През май правителството на САЩ добави компанията към своя черен списък заради опасения, че тази технология ще позволи да шпионира други държави.

По-рано този месец китайският външен министър Ван И потвърди позицията на Китай и призова ЕС да спре да отхвърля китайските инвестиции. „Китай изгражда отворена икономика. Ние приветстваме европейските страни да се възползват от възможностите за увеличаване на инвестициите в Китай и да проучат този огромен пазар от 1,4 млрд. души“, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase