fallback

През второто тримесечие цените на жилищата се повишават с между 2% и 5% в различните градове в България, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Oще по темата

BG имотите поскъпнаха с 35% заради скок на доходите, падането на лихвите

В Бургас цените на жилищата бележат лек спад от 0.5%. Пазарът на недвижими имоти в България е спокоен въпреки всички опасения за рецесия и не се случи очакваното отражение от година и половина. Това каза Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти", в ефира на Bloombeg TV Bulgaria.

"Намаляването на лихвите поддържа стабилния ръст на цените в рамките на разумното. Все още няма притеснение на имотния пазар от опасенията за рецесия и нова криза. Броят на имотните сделки във Варна отчита спад, но София показва значителен ръст от 6%", коментира Ганев.

Няма притеснение, което да окаже драматична промяна на пазара във всички градове в България.

"При новото строителство се наблюдава малко по-голяма предпазливост, което е добре за пазара. Инвеститорите са по-внимателни в стартирането на нови проекти", обясни той.

Според него мерките на централните банки за намаляване на основните лихви водят до стимули и по-голяма инвестиционна активност, но спират процеса на спестяване.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Счетоводителка

преди 4 години

При всички кризи недвижимото устоява на инфлацията. Няма начин. Не може едни хартийки да са повече от реален имот - земя със постройка например. Или например кола да струва повече от къща със двор. Най ценната инвестиция е в злато, но кой може да си позволи да купува кюлчета инвестиционно злато или виртуално ?

9

sofeto

преди 4 години

Както е казъл един китайски мъдрец, "след всяко едно голямо изкачване, започва голямо спускане". Само дето в БГ като изостанала страна с изостанал народ, реалноста се усеща година-две по късно!

8

Анонимен

преди 4 години

До бачкаторКогато се преквалифицираш от бачкатор в далавераджия. Тогава ще решиш този проблем бързо и лесно!

fallback