Снимка: Vivacom
fallback

United Group, кабелна компания, която е собственост на фондове за рисков капитал, е в ексклузивни преговори закупуване на Vivacom, най-голямата телекомуникационна компания на България, пише Financial Times, като се позовава на свои източници.

Компанията, която е собственост на BC Partners, е близо до сделка за Vivacom, която беше пусната в продажба през юли. Фирмата за изкупуване KKR също притежава миноритарен дял в United Group.

Очаква се Vivacom да бъде оценена на около 1,2 млрд. евро въз основа на последните сделки в региона за телекомуникационни активи. Офертата на United е близо до тази цифра.

Сделката ще отбележи поредната стъпка от собствениците на United Group за разширяване на бизнеса чрез придобивания, след като компанията се съгласи да купи Tele2 Хърватия за 220 млн. евро през май.

United Group обедини около 100 балкански компании, като повтори стратегията на Liberty Global, собственика на Virgin Media, когато започна да купува компании Западна Европа, като придоби недооценени активи в кабелното, мобилното и медийното пространство, за да изгради регионален специалист.

Преговорите се водят въпреки правния спор за собствеността на Vivacom, в който руският бизнесмен Дмитрий Косарев оспорва условията по сделката от 2015 г., от която е изгубил средства. В момента телекомът се държи от живеещият в Лондон български предприемач Спас Русев и лондонското подразделение на руската банка VTB, които заедно поеха контрола над Vivacom през 2015 г. след сделка за преструктуриране на дълга.

Освен това FT обяснява, че не само "Виваком" ще смени собственика си за шести път от 2004 г. насам, но и че купувачът е представител на инвестиционни групи, които влагат средства в по-малки сделки, сливат няколко компании в сектора, за да създадат по-голяма и след това я продават или я предлагат на други инвеститори на борсата.

Сделка за над 1 млрд. евро ще означава голяма печалба за Русев и неговите партньори, които платиха 330 милиона евро за Vivacom навремето.

Продължението на материала четете на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Хаха

преди 4 години

Егати крадците брат. Нали уж Виваком не струвала и 200 милиона ЛЕВА... Сега пък излиза, че е около 2.5 милиарда лева

15

Анонимен

преди 4 години

След 1989 година демократите заграбиха обществена собственост за около 189 млрд. долара само до 1994 година вкл. По времето на Иван Костов демократите заграбиха още за около 220 млрд. долара срещу приблизително 17 млрд. долара за приватизирането на нашата собственост. По времето на НДСВ+ДПС имаше няколко големи грабежа, като този на БТК, но като цяло сумата е доста по-малка - грабеж за някъде около 12 млрд. долара. От 2009 досега ГЕРБ грабят главно по други начини, вероятно за общо 270 млрд.евро

14

Анонимен

преди 4 години

Най-големият обир беше през 1991, 1992, 1993 и 1994 години (Попов, Филип Димитров и Беров) и после през 1997-2001 години (Иван Костов). Единичните огромни обири като продажбата на БТК по времето на Симеон Крадливий, не могат да се мерят с множеството обири преди това.

fallback