Снимка: Булфото, архив
fallback

Оптимист съм по отношение на възможността за реализация на АЕЦ "Белене", заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Знаете, че се провежда процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на Европейския съюз. Целта беше да стигне до широк кръг заинтересовани лица, да бъде абсолютно публична, прозрачна, да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото той ще бъде много важен не само за България, той ще бъде важен за целия регион", добави Петкова.

По думите и анализите показват, че в нашия регион ще трябва да бъдат изведени от експлоатация определени мощности.

"Проектът АЕЦ "Белене" според мен има бъдеще. Доказателство за това е и заявлението, което нашите съседи от Северна Македония направиха. Те подадоха заявление да придобият миноритарен дял от проектната компания, който да е в размер на 10% от капитала на компанията. И подадоха заявление за изкупуване на ел. енергия за целия срок на експлоатация на централата", обясни енергийният министър.

"Това е решение на правителството на Северна Македония, това решение е от тяхната компания, съответно, която е аналог на нашата Национална електрическа компания. Това е самата реалност и аз много се радвам за това. Отделно, участието на такива компании на "Росатом", "Си Ен Си", "Дженерал електрик" смятам че е достатъчно ясна и категорична заявка по отношение на оптимизма във връзка с изграждането на този проект", коментира още министърът.

Петкова посочи, че на 1 октомври тази година бе дадено от страна на Агенцията за ядрено регулиране лицензията за удължаване на срока за експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Ганиоо

преди 4 години

Значи го разбирайте така,, И аз имам растройство но съм оптимист "

22

Анонимен

преди 4 години

"Поради донкихотската политика в областта на енергетиката на греманското правителство, сметките за ток за домакинствата в Германия е вече 40 % по-висока, отколкото средната за Европа", отбелязва "The Economist" през юни 2013 г. Член на съвета на директорите на най-голямата енергийна компания в Германия, корпорацията EON, Леонард Бирнбаум, през януари 2014 г. посоче, че разходите на гражданите на Германия за електроенергия са вече на "тревожно високо ниво

21

Анонимен

преди 4 години

През 2000 г. германското правителство реши да изведе от експлоатация всички атомни централи до 2021 г. Обаче през 2010 г. правителството се е отказа от плановете на предишния кабинет за спиране на атомните електроцентрали в страната до 2021 г. и реши да се удължи работата им до 2030 г.

fallback