Снимка: архив, БулФото

Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през август, като отчетената стойност от 5.3% остава непроменена спрямо предходния месец. Понижението на годишна база е от 0.3 процентни пункта, по данни на Агенцията по заетостта.

В края на месеца регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 172 643, като не се наблюдва промяна в броя им спрямо юли. В сравнение с август 2018 г. те са с 11 319 по-малко.

Новорегистрираните безработни са 21 645, като от тях 1 541 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа.

На работа през месеца са постъпили 14 512 безработни, като 89.8% от тях са устроени в реалната икономика. Други 378 лица от групата на пенсионерите, учащите и заетите, също са намерили своето ново работно място.

На субсидирани работни места през месеца са устроени 1 480 души: 858 – по програми и мерки за обучение и заетост и 622 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В различни форми на обучения за възрастни (обучения за ключови компетентности и професионална квалификация), финансирани както от държавния бюджет, така и от Европейския социален фонд, са обхванати нови 157 безработни лица. Завършилите обучения през месеца са общо 1 281.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 17 244, като 63.4% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (24.7%), образованието (16.0%), административните и спомагателните дейности (13.2%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (11.6%), хотелиерството и ресторантьорството (7.2%), и други.

Най-търсените групи професии и този месец са: работници в добивната и преработващата промишленост, оператори на стационарни машини и съоръжения; строителство и транспорт; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); учители; металурзи, машиностроители и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase