Снимка: архив Reuters
fallback

Притеснителен е фактът, че няма европейска компания, която да проявява интерес да бъде стратегически инвеститор в АЕЦ "Белене", заяви експертът по безопасност на ядрени електроцентрали проф. Георги Касчиев.

Днес изтича срокът за кандидатстване за стратегически инвеститор за строежа на централата

До момента е предоставено от китайската и корейската ядрена корпорация. Очаква се оферта и от "Росатом". Има и две оферти за оборудване -  от "Фрам атом" и "Дженерал електрик".

Касчиев уточни, че преди 11 години, когато беше обявен първият конкурс за стратегически инвеститор, са участвали поне девет известни енергийни компании от Европа.

Oще по темата

"Тогава в отговор на мой критичен анализ НЕК отговори, че наличието на толкова много енергийни компании показва, че проектът е добър и печеливш. Всичко се разпадна и сега, ако следваме логиката на НЕК –  проектът не е перспективен", заяви Касчиев.

Той откри и още един тревожен фактор, липсата на частни компании, които да проявяват интерес. По думите му, това показва, че проектът не е перспективен.

"Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от европейската комисия", допълни Касчиев пред bTV.

Ядреният експерт посочи, че не вярва проектът да се реализира. Той каза още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори.

"Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции", заяви енергетикът.

Проф. Георги Касчиев изрази съмнение, че площадката на АЕЦ "Белене" е компрометирана и този факт се прикрива.

"За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 4 години

Герберунгелите нацапаха с кафяво пейзажа - никоя нормална компания не иска да дойде в България. А тия дето са тука, рязко се изнасят с двеста.Ама герберунгелите нагли - викат "*** то тоа проект не е перспективен".АЕЦ на загуба в света има ли? Не. Фолксваген безсперктивни ли са? Не. Едни гуми "Тойо" избягаха в Сърбия, те безсперктивни ли са? Не. Никой не иска да инвестира при герастите, сещайте се защо.

28

Анонимен

преди 4 години

Първо да го построят с държавни пари посл ще се явят частните корпорации и ще го погълнат на безценица. А бай *** ще го плаща векове.

27

Анонимен

преди 4 години

Фолксваген няма интерес към инвестиции в България. Китайските инвестиции са в Британия, даже има индийски инвестиции, които притежават две-три британски автомобилни марки.Европа няма геостартегически интерес да прави България индустриална сила. Имат интерес да вземат пари от проекта АЕЦ Белене за оборудване, да ни продадат самолети Ф-16, да ни продадат парни турбини и генератори за АЕЦ Белене. Имат интерес не да дават пари в България, а да вземат пари.

fallback