Снимка: Pixabay
fallback

Пазарът на свинско месо в България е зависим най-вече от вноса на суровината, тъй като едва 40% от нуждите на българина се покриват от местното производство.

Свинската криза даде краткосрочно отражение върху цената от 19% увеличение за месец юни спрямо същия период миналата година. Това коментира Васил Стойчев от Центъра за икономически анализи на селското стопанство в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Цената на свинското месо към юни се е качила до около 3,80 лв. на кланечно тегло, което е с около 19% повече спрямо същия период на миналата година. Очакваме, че ще продължи да се покачва, но основната разлика е, че има заболяване и в Китай - най-големият производител, където се отглеждат почти половината от прасетата в света“, казва Стойчев.

Възстановяването на популацията на свинете у нас едва ли ще бъде проблем. По-скоро под въпрос е оцеляването на фермите, които ще получат обезщетения, но не е сигурно дали то ще бъде достатъчно, коментира анализаторът.

За да научите как реагират в детайли пазарите на свинската криза, посетете страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 4 години

Аз праси ни ям, ама тва е гадну ...

8

Ужасно

преди 4 години

скъпо 20 годишно замразено ирландско свинско - здравословното хранене според нашите чиновници от БАБХ

7

Нямат спиране

преди 4 години

Таман се бях засилил към Бахамите на плажа на прасетата и каква стана тя. Дано на нашите ветеринари да им дадат отпуска по късна да не вземат да отидат там и да избият прасетата .

fallback