Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase