Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

 2019 г. ще бъде годината на съзряването на имотния пазар и на натрупването на всички ефекти от предходните години на наваксване. Годината ще бъде изненадващо положителна за пазара на имоти и за икономиката като цяло с реализация в разумни срокове на новите проекти, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в интервю за Investor.bg.

 „Купувачите са много добре подготвени, очакванията на купувачи и продавачи вече са доста близки и това ще отпуши забавянето в реализацията на някои надценени обекти“, смята Стойкова. Според нея 2019 ще бъде годината, в която ще се осъзнаят реалните стойности за цените и продавачите и купувачите ще проявят воля да сключат разумна сделка. „Смятам, че годината ще бъде много благоприятна както за продавачите, които ще могат да продават имотите си на достатъчно високи цени в сравнение с предходните години, така и за купувачите, защото те ще имат избор – ново или старо строителство, проекти в напреднала фаза на реализация, имоти „на зелено“, допълва Стойкова.

Пазар във фаза на стабилност

Тя не предвижда спад на цените, но няма да има и ръст, а по-скоро пазарът, както и икономиката като цяло ще се задържат на стабилно ниво. „Очакванията за тази година, макар и леко снижени, са сравнително сходни с миналата. Аз дори мисля, че ще има изненади в тази посока. От първите месеци виждаме, че 2019 г. тръгва по-положително в сравнение с миналата година. За нашата компания февруари беше рекорден като обем от сделки. Хора, които са отправяли запитване още през 2016 г., при старта на първите проекти ново строителство от настоящия цикъл, купуват сега. Т.е. те са разглеждали различни проекти, имотът, който са харесали, вероятно вече е в напреднало строителство и сега вземат решение за покупка. Виждаме много примери на хора, които или търсят от дълго време, или запитват и купуват веднага, особено в проекти, в които цените са добри – между 850 и 950 евро на кв. м“, разказва Стойкова. 

Нейните очаквания въз основа на продажбите от началото на годината са обемите от сделки да растат благодарение на силното предлагане на ново строителство, макар че това може да се отрази по-късно в статистиката поради забавянето във вписването на имотите „на зелено“.

„Миналата година, в докладите за първото тримесечие, прогнозирах забавяне на пазара, защото всички индикатори започнаха да растат с по-бавен темп и това, наред с влизането в сила на редица нови регулации като GDPR, ме накараха да смятам, че годината ще бъде трудна. Ние все още говорим за това, което се случи миналата година, и затова в новините преобладават заглавия за забавяне и по-минорните настроения, а 2019 г. вече тече и то с по-различни обороти“, казва Стойкова. 

Целия анализ четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase