Снимка: Pixabay
fallback

Електроенергията не трябва да се облага с никакви такси, защото по смисъла на европейското право тя е стока. Въпреки това една такса от 5% възпрепятства вноса на електроенергия на по-ниски цени от тези на свободната борса в България. Това каза Мария Кръстева, Асоциация на свободния енергиен пазар, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

От 19 януари, по думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова количеството от електроенергия, което държавните енергийни дружества ще добавят на свободния енергиен пазар чрез платформата "Ден напред" ще се увеличи над 700 М Вт на всеки час. Това е една от мерките, за които МЕ съобщи, за да се стабилизира цената на електроенергия на свободния пазар у нас.

Дали това количество ще е достатъчно за да балансира цената на електроенергията, която купува за нуждите си бизнеса, коментира Кръстева, като изрази становището на асоциацията.

"Тези количества са договорени в едно споразумение, сключено между БЕХ и ЕК, още със старта на свободната енергийна борса. По силата на споразумението се променят от 19 януари. Тези количества са минимални, смятаме че предлагането на електроенергия има резерви, които могат да се използват, най-вече от ТЕЦ "Марица Изток 2". Ние смятаме тази мярка за закъсняла, защото можеше да се използва и по-рано, при наличие на такива резерви. За съжаление през последните месеци се наблюдава силно ограничение, особено на производството от "Марица Изток 2". 

Кръстева посочи още, че в случая с неизползваните резерви на ТЕЦ "Марица Изток 2" става дума за търговско решение на дружеството, защото въпреки собствеността на държавата то има своя политика и взема решения. Асоциацията не веднъж е търсила отговор защо централата има спрени енергоблокове, което води респективно до повишаване на цените на намаленото количество електроенергия на борсата, при условия на засилено търсене, отбеляза гостът, пояснявайки, че официален отговор на този въпрос липсва. 

Повече по темата вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Някой си

преди 5 години

АЕЦ е на такава печалба, че като си покрие разходите смогва и на ТЕЦ МИ2 да удари финансово рамо и то солидно в размер на стотици милиона лева.

10

Гост

преди 5 години

Те цените не могат да покрият разходите на Марица изток 2 и АЕЦ Козлодуй, за транспорта и остъкляването на отработеното гориво, той за Белене приритал . Кой ще плаща базова енеегия на 18 -20 ст. Нали половината дето се топлят на ток ще изхвърлят радиаторите и ще минат кой на газ кой на дърва или на парно. Постри ли се такава голяма нова мощност потреблението ще падне.

9

Гост

преди 5 години

Себестойността на тока от ТЕЦ Варна е 19,5 ст. кой ще го плаща, те искат евтин ток не скъп. И покрива еко изискванията, премина на газ. Всеки иска евтин ток, а дали цената покрива разходите е проблем на НЕК ,

fallback