Снимка: Reuters
fallback

Новото мегалетище "Истанбул", което бе наречено на името на мегаполиса, свързващ Европа и Азия, се очаква да скъси времето за полети до България.

Мегалетището е по-близо до българската граница в сравнение с летище "Ататюрк" в европейската част на мегаполиса и летище "Сабиха Гьокчен" на азиатското крайбрежие на Истанбул. Според специалистите на практика снижаването на самолетите ще започва над въздушното пространство на България, предаде БТА.

Летище "Истанбул" бе тържествено открито вчера, в деня на националния празник на страната, от турския президент Реджеп Тайип Ердоган в присъствието на държавни и правителствени ръководители, сред които бе и министър-председателят на България Бойко Борисов.

"Откриването на новото, най-голямо летище в света, се превърна в главното събитие в празнуването на 95-ата годишнина от основаването на Република Турция и стана двоен празник за нашата страна", заяви Ердоган при откриването му.

Oще по темата

А защо летището ще се казва "Истанбул? Държавният глава обясни, че "само такъв безценен град като Истанбул заслужава да има такова гигантско и модерно съоръжение, което е пример за света като архитектура, строителство и модел, затова решихме да го наречем на неговото име".

Новото летище е проектирано така, че да поеме като основен хъб засиления трафик като свързваща точка между Запада и Изтока. Капацитетът му ще бъде 90 млн. пътници, като броят им се планира да достигне 150 млн. души годишно и до 200 млн. души, след като бъде окончателно завършено, което ще го превърне в най-голямото в света.

Разширяването на летище "Истанбул" се планира да завърши през 2028 г. Гигантският летищен комплекс ще разполага с 6 писти за излитане и 4 терминала. Над 250 чуждестранни авиокомпании ще имат свои офиси на летище "Истанбул".

Авиокомпания "Търкиш еърлайнс" се пренася на новото летище. На 31 октомври в 02,00 ч. ще започне пренасянето на първия етап на съоръженията на националния авиопревозвач от летище "Ататюрк" на летище "Истанбул", съобщи на пресконференция генералният директор на турските авиолинии Билял Екши. По думите му операцията ще продължи 12 часа и пренасянето ще се извърши с 800 тира.

Първите полети от летище "Истанбул" по вътрешните линии ще бъдат за Анкара, а по международните - за Севернокипърската турска република и Баку, Азербайджан.

Общественият транспорт от града до новото летище през първите 2 месеца ще бъде с 50 на сто намаление. Летище "Ататюрк" ще продължи да функционира като аерогара, но ще се ползва за карго полети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

Исперих

преди 5 години

Кой е единствения наш съсед с който нямаме проблеми. Това е Турция. Вярно е че сме били под тяхно владичество или робство, както и да го наречем. Но винаги ли трябва да има омраза. Толкова поколения са минали оттогава. Гледам по форумите. Плюем и по освободителката ни Русия. Просто си противоречим. Трябва да уважаваме за да ни уважават. И да си защитаваме българското спокойно , културно , аргументирано. А най -добре е убий простака с мълчание може би...

48

до 59

преди 5 години

За това със сирийците : Новини гледали ли сте изобщо празноглавци такива . Чия армия се изпотрепа в Сирия ,за да избие терористите , а ? Турската . Знаете ли колко сирийци са се заселили в Турция и имат привилегии ? Не знаете ...естествено .... Колко жертви даде турската армия , за да избие терористите , които в противен случай вас щяха да избият и все още дава ... вие още ги мразете .Аз бих се засрамил малко.Че и на всичкото отгоре говорите за неточни и непълни неща само за да ги оплюете.

47

някой

преди 5 години

Турците имат научни постижения : тази година младеж на ок . 18 г. разработи технология която успешно се бори с рак и получи признание . Вие ги мразете ... като се разболеете първо при тях бягате обаче . И за разлика от вас хората не таят толкова злоба и омраза ... вие още ги мразете ...нищо че не ги познавате ...

fallback