Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Партньорство между България и Азербайджан в износа на природен газ ще доведе до ползи и за двете страни. Това каза Гюлмира Разаева, водещ енергиен анализатор от Центъра за стратегически изследвания при президента на Република Азербайджан, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите и купуването на газ от Азербайджан ще насърчи България да диверсифицира източника на доставките си, а за Азербайджан от друга страна подобно партньорство е важно, защото българският пазар и с голям потенциал и не е никак малък.

"Основната електрогенерация в страната е на база горенето на въглища. Европейският съюз (ЕС) обаче предвижда използването на по-чисти за околната среда и щадящи климата горива. Природният газ е именно такова. България ще има възможността да премине на генерирано с газ електричество, което ще увеличи и пазара в страната“, коментира още Разаева.

Според нея интерконекторът, който ще свързва България и Гърция, дава достатъчно добри възможности за страната, тъй като той ще повиши възможността ѝ да изнася излишни обеми газ, ако има такива.

Разаева добави, че необходимостта от превръщането на България в един пълноценен физически хъб за региона не е толкова съществена.

 "Да се превърнеш в хъб е технически и политически сложен въпрос, чието решение е изключително трудно. За физически хъб са необходими тръбопроводи и инфраструктура, която ще изисква огромни инвестиции“, коментира още анализаторът.

По думите и за финансирането им трябва да участва българското правителство, ЕС, както и отделни страни, износителки на газ. Така ще се повдигне въпросът кой именно трябва да осъществи инвестициите, а отговорът на този въпрос обикновено е свързан с различни пререкания и не се намира лесно.

Още икономически новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase