Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Видео 12.09.2018

Криптовалутите дават възможност за свободен избор

Дигиталните пари няма да заменят изцяло фиат валути, но дават възможност за свободен избор, децентрализират финансовата сфера и с времето, когато отмине истерията, ще станат по-стабилни и хората ще им се доверяват повече.

Това каза Алиса Березутска, СЕО, Krypton Events в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев, по повод предстоящата международна конференция NEXT BLOCK – една от водещите блокчейн конференции в Източна Европа, която събира индустриални визионери от цял свят в България.

"България е известна с вече две добри IT-поколения още от времето на комунизма, има втория най-голям резерв на биткойн в света след създателя на биткойн.”, коментира Березутска.

По думите и това допълнително показва влиянието на страната в света на криптовалутите, заради многото експерти, които стоят зад кода на блокчейн технологиите, а и банковите акаунти на техните партньори са в България.

Гости на конференцията са влиятелни хора от различни части на света – Стерлин Люан, амбасадора на bitcoin.com, Марк Бернегер, опитен финтех и крипто предприемач, Мичъл Игълстейн, съучредител и главен изпълнителен директор на FDCTech.Inc., модератор на панел "Дигиталните активи срещу физическите активи", една от темите, които ще се дискутират на конференцията.

Едно от най-интересните събития към конференцията, съобщи гостът, е хакатонът, който се организира за пръв път, в рамките на цял ден няколко отбора ще се състезават да открият отговор на един от двата проблема, които  партньорите от Paysafe ще предложат. Наградният фонд надвишава 15 хил. долара, участието в събитието е безплатно и организаторите се надяват да намерят нови таланти. Всеки, който желае да участва може да се запише до 13 септември.

"Много хора вярват в нов вариант на парите - дигиталните пари, които ние наричаме криптовалути, техният брой се увеличава всеки ден, абсолютно вярвам, че бъдещето е в децентрализацията и в свободата на транзакциите“, каза още Березутска.

Тя изрази съмнение криптовалутите да заменят фиат валутите, но дават добра възможност хората да трансферират пари по между си.

Еволюцията на парите е от времето на размяна на стоки и услуги, каза още гостът, на бартерен принцип преди векове. Бартерът първо се е осъществявал чрез метал и други ресурси, после с монети и парични средства на хартиен носител, и днес е поредната стъпка, благодарение на блокчейн технологията.

"Какво е довело до тази стъпка, какво означава тя за бъдещето на парите, ще обсъждаме на конференцията с нашите гости и участници", каза още Березутска.

Още бизнес новини четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 7 месеца

До Гробокопач

Картофи се копат от 10 човека днес, където са били 10000 преди 200 години. До още 10 години, ще е един, кото си седи в офиса в Сан Франциско и контролира машинарията през апликация на телефона си.

20

Анонимен

преди 7 месеца

До 19

Златен резерв, до момента в който:
А - Някой не реше, да обезценни златото. Пада с 10 процента златото и ни пращо инфлация за 5 години напред.
Б - Икономикаата ни стагнира, защото валутата ни не може да увеличи стойността си, без златния стандарт да стане нереален.

И не ме карай, да започвам с лудостта, в кяото можеш да си размениш валутата за
държавно злато ...

19

Анонимен

преди 7 месеца

!!!само златен резерв!!! Няма ли гаранция - въздух под налягане. И който е лапнал масурчето помпа ли помпа...