fallback

Интервю с Филип Йорданов, ръководител "Нетехнически загуби" в ЧЕЗ Разпределение България

Г-н Йорданов, ЧЕЗ Разпределение България обяви, че въвежда нови мерки за  превенция срещу манипулация на електромерите. Увеличават ли се кражбите, какво Ви принуди да търсите нов подход?

За първите 7 месеца на 2018 г. са констатирани 4251 кражби на електроенергия, като около 40% от тях са реализирани чрез манипулация на електромери. Все по-изобретателните и дръзки кражби, които включват и подмяна на елементи от устройствата за търговско измерване, ни принудиха дружеството да търсим нови решения за защита на електромерите. Защото кражби винаги е имало, но с напредъка на технологиите при тях, нашите средства за борба с незаконните присъединявания също трябва да стават по-модерни. Целта ни е да направим така, че коректните клиенти да не страдат от влошено качество на услугата заради некоректни потребители.

Припознали сте тази борба с кражбите като лична или очаквате подкрепа?

Ние винаги сме призовавали за подкрепа, защото няма как да успеем сами. Най-малкото нямаме правомощия за санкции. Това, което можем да направим при установяване на кражба, е да дотаксуваме електроенергия за три месеца назад. Това не е възпиращо за крадците, особено ако кражбата е продължавала много по-дълго. Но по-лошото е, че цената, по която се дотаксува, все още не е по-висока от тази за коректните потребители. По този начин те заплащат електроенергията, която така или иначе са консумирали, по-евтино, а често за по-кратък период. На практика възпираща мярка няма. Напротив – нормативната база дори стимулира некоректните клиенти. Надяваме се скоро да бъдат приети правила за увеличаване на срока и за промяна на цената, по която се доткасува, които да ограничат кражбите на електроенергия, защото едностранните усилия, колкото и да се опитваме да сме иновативни и да прилагаме нови подходи за превенция, очевидно не са достаъчни.
 
Разкажете ни повече за новите мерки, които внедрявате?

В момента започваме внедряване на уникални стикери върху електромерите. Те са изработени по технологии от най-ново поколение и прикриването на нарушението на целостта им е изключено. В тях са закодирани елементи, които не подлежат на фалшификация и се виждат само от експерти с подходящо оборудване, преминали обучение за оценка на автентичността и целостта на стикерите. Те се залепват върху средствата за търговско измерване, в допълнение към познатите пломби, като имат три нива на контрол и множество защитни елементи. Отличителните знаци и защитите на стикерите предпазват електромерите от нерегламентиран достъп до вътрешността на устройството и намеси, които могат да се упражнят върху тях. Това прави фалшификацията или незабеляната интервенция върху тях практически невъзможна. 

Какво представляват защитните елементи?

Стикерите наистина са уникални, имат вградени 3D мотиви, текстове, триизмерни обекти, променящи се цветове, изображения, предупредителни знаци и са персонализирани с уникален номер. Те имат многослойна структура, която се разрушава много лесно при опит за третиране с различни разтворители или при опит за разлепяне, като същевременно издържат при екстремни температури. Защитени са от специални елементи, чрез които се откриват дори микро прерязвания с тънък скалпел, които са сред честите начини за външна намеса при старите стикери. Те имат 3 нива на контрол: визуална оценка, наблюдение с помощни средства и експертно ниво. Вярваме, че ще бъдат изключително ефективни в борбата с кражбите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback