Антоанета Барес Снимка: НКИЗ
fallback

Антоанета Барес е изпълнителен директор на "Национална компания индустриални зони" ЕАД.

Има над 15 години професионален опит в областта на правото и в управлението на множество проекти в различни сектори от икономиката. Заемала е ключови и ръководни позиции в търговски компании, включително от IT сектора, и държавните институции.

Има мaгистърска степен по право и е докторант по икономика към Стопанския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски". 

Г-жо Барес, индустриалните зони в страната се увеличават, какъв е интересът на инвеститорите към тях?

Три фактора са изключително важни за инвеститорите – стратегическа локация, изградена инфраструктура и наличие на работни кадри. Когато говорим за производства, от ключово значение е инфраструктурата като достъп, както и свързаността с ток, газ, вода... НКИЗ предлага всички тези предимства на компаниите, но освен това България е много добро място за инвестиции. Стабилни сме икономически, стабилни сме политически, имаме терени, имаме мощности, имаме много интелигентни млади хора, които учат както в България, така и в чужбина.

Все по-често имаме запитвания за различни региони в страната – компаниите вече не гледат непременно само към големите градове, но се обръщат и към Видин, Кърджали, Стара Загора. В Стара Загора наскоро с общината започнахме съвместно изграждане на индустриална зона, атрактивен терен от 115 декара, с връзки за електричество, вода, газ и канализация, стигащи до границите на имота. Градът чисто логистично е на много добро място, в близост до магистралата, в центъра на страната.

Вече е стартиран и проектът ни в Кърджали. Надяваме се той да се получи, теренът, който дойде при нас в средата на тази година, е наистина много хубав и подходящ за развитие на индустрия.

Активно продължаваме да подписваме меморандуми за сътрудничество и с общини и областни администрации в цялата страна – до момента тези партньорства са над десет. На съответните места местните власти са идентифицирали терени, подходящи за индустриални цели, които ние предлагаме на потенциални инвеститори, интересуващи се от възможности за инвестиция в региона. Като цяло, целта е съвместната работа между НКИЗ и българските общини до доведе до развитие на регионите чрез нови инвестиционни проекти.

Кои са най-значимите инвестиции и инвеститори в последните месеци?

В средата на годината започна работа производственото предприятие на "Мултивак" в Божурище. Немската компания е водещ световен производител на части и модули за опаковъчни машини, а инвестицията ѝ в България е в размер на 36 милиона лева. Очаква се разкриването на общо 150 нови работни места.

Първа копка на бъдещия си нов център за унищожаване на носители на данни наскоро направи германската "Райсволф", лидер на европейския пазар в сектора. Проектът на компанията е на стойност 2 милиона лева.
Освен това, до края на годината се очаква да започнат работа в Божурище още три компании. Една от тях е датската "Юск", реализираща инвестиция за 200 милиона лева на терен от 300 дка, която ще въведе първия етап на проекта си в експлоатация.

Кой е секторът, който има потенциала да се развива като най-притегателен за инвеститорите?

В момента само в Божурище работят компании от България, Германия, Дания и Гърция. Те са от автомобилната промишленост, високите технологии, складовата и логистична дейност. Гарантираните във всички държавни индустриални зони инвестиции надхвърлят 400 млн. лева, а очакваният брой разкрити нови работни места е 1100.

Прави впечатление, че интерес към индустриалните паркове има не само от чуждестранни фирми, но и все повече от малки и средни български компании, и то високотехнологични производства. 

Автомобилната индустрия е сред най-бързо развиващите се у нас! Какви чуждестранни инвестиции има или се чакат в сектора?

В Икономическа зона София-Божурище и в момента водим интензивни преговори с две сериозни чуждестранни компании от автомобилната индустрия, чиито инвестиционни проекти са на обща стойност над 14 милиона лева.

Първият инвеститор в зоната, с направена първа копка през 2013 г., е "Бер-Хелла Термоконтрол" – германска фирма, която произвежда климатични инсталации за някои от най-големите автопроизводители – като "Ауди", "Бентли", "Бугати", "Форд", "Фолксваген", "Волво" и много други. В момента "Бер-Хелла Термоконтрол" работят по утрояване на инвестицията си.

Самите "Волво" в момента реализират свой проект в Индустриален и логистичен парк – Бургас.

Зоната в Божурище е сред най-бързо развиващите се и най-успешни индустриални зони в страната. Какви инфраструктурни проекти се очакват да бъдат реализирани в района, за да бъдат улеснени максимално инвеститорите?

Няколко насоки са важни за последващото развитие на зоната в Божурище. Една от тях е осигуряване на допълнителни входове и изходи, т.е. допълнителна транспортна свързаност, защо не и метрото да стигне дотам, както и изграждане на интермодален терминал.

Освен това в момента активно се работи по изграждането на пътя между Етап 1 и Етап 2 на зоната. Отсечката е дълга около 2 километра и ще свърже терена на "Юск" с останалата част на индустриалния парк.

Работим и по осигуряване на допълнителни мощности за инвеститорите в Божурище. Договореното разширение е 30 мегавата, като 13 мегавата ще се реализират на Етап 1. На втори етап ще се присъединят 7 мегавата чрез изграждане на Възлова станция в Зоната, а на трети етап - 10 мегавата, които ще се осигурят от  Подстанция Банкя.

Водим разговори и за допълнително газифициране на Етап 2 в Икономическа зона Божурище. 

Преди време подписахте споразумение с Китайския център за развитие на информационната индустрия. В каква посока ще се развият отношенията между двете страни след това?

В рамките на формата 16+1 подписахме Меморандум за сътрудничество с Китайския център, като идеята е за изграждане и управление на платформа за обществени услуги, "Дигитален път на коприната", и да подпомогнем китайските инвестиции. Акцент в меморандума е съвместно създаване на Международен алианс за индустриално сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 5 години

Тази статия да не ви беше спусната от пресслужбата на правителството.

12

Не хейтър

преди 5 години

Някой от коментиращите дали си направи труда да прочете целия текст. Толкова рядко се срещат смислени информации, в които без много патос се съобщава, че нещо се прави - отварят се работни места, водещи производители идват тук, строят се улици... Жалко, че не може да се оцени

11

Размера на заплатите

преди 5 години

Хората ги интересува колко ще им плащат...

fallback