снимка: Ройтерс
fallback

 Негативни послания, които ще попарят надеждите на България за скорошно влизане в ERM II, ще публикуват по-късно днес Европейската комисия (ЕК) и Европейската централна банка (ЕЦБ), съобщава Ройтерс, позовавайки са на собствени източници в комисията и ЕЦБ.

Днес предстои да бъдат представени конвергентните доклади на двете институции, които се публикуват веднъж на всеки две години. В черновите им обаче се съдържат особено негативни обвинения към управляващите в България, сред които липса на независимост на централната банка и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор.

"С оглед на оценката си относно правната съвместимост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото", се казва в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага.

Споменаването на критерия за конвергенция означава, че според ЕК няма устойчиво нарастване на доходите.

Припомня се също, че, за да се откаже тактично на българското правителство, отскоро като условие за ERM II бе поставено и членството в европейския банков съюз, което означава да се започне с така нареченото „тясно сътрудничество“ с еврозоната.

България посочи, че съгласно законодателството на ЕС членството в банковия съюз не е критерий за членство в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на правителствата на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.

Според Ройтерс представители на еврозоната, ЕК, ЕЦБ и други органи ще проведат разговори в София за членството на страната в ERM II в сряда.

Продължението на материала четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Вуте

преди 5 години

Е чакай де кво стана сега? Нали властта се бори с корупцията и твърди че е намаляла драстично, или всичко е храна за електората. Особено след закона Пеевски, очаквайте тотално преборване на корупцията.

15

Спиро Киров

преди 5 години

е как бе?нали всички го хвалят пък после критикиабе тия от ЕС да не са с раздвоени личности

14

хахахахахах

преди 5 години

Леле паго съботират Вожда. Той толкова се старае, западните балкани на гръб ще ги вкара е Европата. Газ с кофи носи от Катар и Азербейджан, а тия му играят немци в тила хахахахахаха

fallback